Gå til sidens hovedinnhold

Klimaendringer vi må ta på alvor

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Hvert år i august kommer arkeologer og forskere tilbake fra breer og nye isfrie områder med spennende funn som kaster lys over tidligere tiders aktivitet. Dette bidrar til dokumentasjon og tidvis nye erkjennelser om tidligere tiders liv og levnet.

Samtidig med nye funn i våre fjellområder, får vi økt fokus på hvorfor det nå dukker opp stadig nye gjenstander. Menneskeskapt påvirkning er dokumentert å påvirke det som i tillegg kan være del av de lange linjers endringer, uavhengig av menneskeskapt aktivitet.

Naturen har sin egen dynamikk, nå som før. Det dramatiske i vår egen tid er hvordan klimaendringer ubønnhørlig påvirker de lange linjers sykluser. Derfor er det fattet mange og gode mål og ambisjoner om hvordan vi globalt og lokalt må ta tak for å hindre kollaps i våre samfunn.

Nye funn fra isbrekanten bør være en dramatisk vekker for våre folkevalgte

I Innlandet registrerer vi med interesse og bekymring hvordan Oppland og Hedmark ikke går i takt om behovet for klimatiltak. Om få måneder skal to fylker bli til ett. På klima- og miljøfronten er det en laber dagsorden blant våre partier og folkevalgte kandidater.

Fagfolk uttrykker interesse for nye «klimafunn» ved våre isbreer. Samtidig er de forsiktige med å sparke politikerne bak i håp om å få økt oppmerksomhet om hva som skjer rundt oss.

Det mangler ikke på slagord og programmer. Men det mangler mye på å gå i takt for å fremme forslag som vil utfordre hver og en av oss i hverdagen. Tida for mål og handlingsplaner må avløses av mer brutal vilje til å lansere nye miljø- og klimatiltak.

Spennende funn fra isbrekanten skal vi gjerne studere. Først og fremst bør nye funn være en vekker for våre folkevalgte. Naturen vil uansett være i endring. Men den må vi leve mer i pakt med.

Se den dramatiske forskjellen i Jotunheimen: – Det er ille