Gå til sidens hovedinnhold

Klimahensyn må ivaretas - også i hyttebyggingen

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringsaker Almenning har fått grønt lys fra Ringsaker kommune for et storstilt utbyggingsprosjekt i Natrudstilen. Innenfor et område på over 800 dekar kan det bygges ut en leilighetsby «Birkeby» på inntil 450 boenheter.

Dermed føyer et nytt milliardprosjekt seg inn i rekkene av prosjekter som er i utvikling på Skei, i Kvitfjell og i Hafjell. Tross varsel om renteøkninger later markedet til fortsatt å være i vekst.

Noen endringer er etter hvert åpenbare. Fra frittstående hytter pakkes våre nye fritidsbeboere enda tettere sammen. Fra tettpakkede hytteområder ser vi mer og mer hvordan nettopp leilighetsprosjekter blir mer attraktive. Samme profil vil vi trolig komme til å se i flere av våre attraktive utfartsområder.

Årets valg bør bli et valg om evne og vilje til å gjøre miljøendringer

 

For Ringsaker kommunes ja er det likevel grunn til å etterspørre om våre kommuner er så framtidsrettede som de gjerne ønsker å framstille seg. «Trafikk er kanskje det viktigste», skrev rådmannen i Ringsaker i sin saksinnstilling. Er det riktig?

Alle kommuner tar mål av seg til å redusere utslipp, til å tenke mer på miljø – til å bidra til reduksjon av det mye omtalte «klimaavtrykket». Når skal vi se konsekvensen av dette i Ringsaker og i øvrige fritidskommuner? Hva skal de handle om, slik at endringer virkelig monner?

Ringsaker Almenning har selv tidligere stilt samme spørsmål. Men det er smått med klimasignatur i «Birkeby». I alle fall er det skjult. Rådmenn og lokalpolitikere gjør klokt i å bringe inn et helt annet og mer forpliktende fokus på klima- og miljøløsninger. Årets valg bør bli et valg om evne og vilje til å gjøre miljøendringer.

Nye fritidsbeboere er velkomne til vårt distrikt. De skal også vite at det fra nå av ikke finnes unnskyldninger for å ignorere miljøhensyn.