Gå til sidens hovedinnhold

Klimakutt, nye arbeidsplasser og rettferdig fordeling er en bra miks

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg vet ikke hvor Helge Rud tar sine ideer om SV fra, men fra virkelighet og fakta er det ikke. Det er heller ikke ideene om at klimatrusselen ikke finnes. Den er et enormt problem og ikke noe noen ønsker seg. så la oss holde oss til fakta.

SVs økonomiske opplegg kan Rud lese i SVs alternative statsbudsjett som ligger åpent på nett, på sammen måte som alle utregningene som er gjort av finansdepartementer som ligger åpne på statsbudsjettet.no med spørsmål fra partiene og svarene. Hvis han hadde lest ville han funnet ut at SVs totale opplegg for skatter og avgifter vil gi alle med inntekter under 600 000 mindre i skatt. Vi foreslår å sette momsen på mat. Det er viktig for alle med lav inntekt, mye viktigere enn snus og alkohol. For å veie opp for grønne avgifter foreslå vi en folkebonus, utbetalt til de som tjener under 500 000 på 1270 kroner i 2021. En familie med 1 barn i skole og et i barnehage, dieselbil og hver en inntekt på ca. 450 000 vil gå 23 109 kroner i pluss med vårt opplegg. Er du enslig, har bensinbil og inntekt i underkant av 500 000, tjener du 3526 kroner på vårt opplegg. Så historien om at vårt opplegg er dyrere for folk som tjener lite, er ikke sann. Men de som tjener mye og har enorme formuer må bidra mer. Det er rettferdig.

Så er det meningsløst å diskutere om klimaendringene er reelle eller ikke, det er et faktum. Hvor fort og hvor ille dette kan bli vet vi ikke. Men det vi vet er at hvis ikke vi skaper de nye grønne arbeidsplassene her, vil de bli skapt i andre land og vi sitter med skjegget i postkassa. SV vil ha arbeidsplassene her. Derfor vrir risikoavlastning over fra olje til ny næringsvirksomhet og gir store tilskudd til forskning, utvikling og oppstart. Her i Innlandet har vi enorme muligheter, vi har råvarer, vi har store kompetansemiljø og bedrifter som er langt framme. Men fortsetter vi som før, går mulighetene forbi oss. Arbeidsplassene og pengene havner andre steder. Det blir dyrt og dårlig.

Og når det gjelder Nav. Mange trenger mer å leve av og ingen blir frisk og får jobb av å være lut fattig. Det skaper bare elendighet og tap for alle parter. Hvis folk har så de kan leve noen lunde trygt, vil flere komme seg på beina etter en smell. Og hvis Nav får lov å gi flere skikkelig kompetanspåfyll og fullført kvalifisering, og ikke tiltak som ikke hjelper, vil flere komme i jobb. Koster litt mer nå, men lønner seg på sikt,- og mange flere vil ha gode liv uten avmakt og fattigdom. Det er viktig for meg og SV.

Karin Andersen, stortingsrepr. (SV), Hedmark