Politibetjentene Trond og Svein Morten kom først til åstedet

Trond Bjørge (t.v) og Svein Morten Laingen var de første politibetjentene som kom til åstedet 31. oktober i fjor. Onsdag vitnet de i Nord-Gubrandsdal tingrett.

Trond Bjørge (t.v) og Svein Morten Laingen var de første politibetjentene som kom til åstedet 31. oktober i fjor. Onsdag vitnet de i Nord-Gubrandsdal tingrett. Foto:

Politioverbetjentene Svein Morten Laingen og Trond Bjørge fra Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor kom først til åstedet på Vinstra og pågrep den drapstiltalte 17-åringen.

DEL

De erfarne politioverbetjentene kom først til åstedet på Vinstra 31. oktober i fjor. Der pågrep de den tiltalte. Onsdag etter lunsj vitnet de i tingretten – Laingen var først ut.

– Vi satt på spiserommet på lensmannskontoret da vi fikk beskjed om at det var meldt om knivstikking på Vinstra. Vi fikk ordre om å gjøre oss klare og skulle få ytterligere beskjed, sa Laingen i tingretten.

Ropte høyt

Han og Trond Bjørge dro over mot åstedet i Sorperoa og fikk melding om at det var pågående knivstikking. De hadde med skjold, langkølle og var bevæpnet. Når de kommer til åstedet får de raskt øye på gjerningspersonen.

– Når vi kommer dit stiller vi spørsmålene om hva vi ser, hva er dette og hva gjør vi. Det første vi tenker er at vi må få kontroll på gjerningspersonen. Han sitter oppe på offeret og vi roper høyt: "Kom hit". Da svarer han "Åffer skal eg det". Jeg roper "Kom hit" en gang til og får det samme svaret tilbake, sa Laingen.

Han har øynene rettet mot gjerningspersonen og følger med på hva han gjør.

– Han bevegde ikke armene sine og vi tok oss mot han og fikk raskt kontroll. Vi følte vi hadde kontroll på situasjonen og fikk satt på håndjern, sa Laingen i retten.

Trond Bjørge og Svein Morten Laingen vitnet i Nord-Gudbrandsdal tingrett onsdag.

Trond Bjørge og Svein Morten Laingen vitnet i Nord-Gudbrandsdal tingrett onsdag. Foto:

Rettet ikke våpen

Det ble ikke rettet våpen. Deretter skjer det mye og Laingen forteller at de tar vare på moren som kommer til åstedet og han prøver å hjelpe til så godt han. Han sørger i tillegg for å sikre åstedet, varsle operasjonssentralen og sørge for at ambulansen kommer fram. Han legger merke til at gjerningspersonen blør fra armene sine.

– Vi var bare to personer og det tok noe tid før det kom forsterkninger. Vi prioriterte etter beste evne, sa Laingen.

Også Bjørge fortalte om pågripelsen.

– Jeg prøvde å snakke litt med gjerningspersonen, men det var ikke så mye samtale. Han virket så rolig på meg.

Aktor: – Ga han uttrykk for noen følelser?

Bjørge: - Ingenting.


Artikkeltags