Avdødes mor: – Livet er ødelagt

Rettssalen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Rettssalen i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto:

Onsdag vitnet avdødes mor i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Hun har hatt en svært tøff tid etter at hennes datter ble drept på Vinstra 31. oktober i fjor.

DEL
– Livet er ødelagt. Det finnes ikke ord på hvordan jeg har det. Det vi har sett og opplevd er så voldsomt. Det er ingenting annet enn savn og sorg. Jeg føler jeg er i et traume hele tiden, sa avdødes mor i tingretten onsdag.


Les også: Avdødes mor, øyenvitner og politibetjenter vitner i dag

Det var et sterkt vitnemål retten fikk høre fra avdødes mor onsdag.

Ba om å vise bilder av datteren

Moren ba om å få vise to bilder av datteren før hun ga sitt vitnemål. På skjermene i retten fikk vi se skolefotografiet av en smilende tenåringsjente. Det skulle være legitimasjonsbildet på den videregående skolen. Det andre bildet viste jenta, foran et kirsebærtre med høstløv hjemme i hagen til familien. Det var det siste bildet som den avdøde la ut på sin facebookprofil.

– Slik dere ser henne her, slik var hun innvendig også, fortalte en beveget mor som tok til tårene.

I tiden etter at de mistet datteren har familien hatt mange ungdommer på besøk – også noen de ikke kjente fra før og alle har de snakket varmt om datteren.

Jeg visste hun var snill, inkluderende og omtenksom, fortalte moren.

Dagen da drapet skjedde var det halloween – 31. oktober.

Moren fortalte at hun tidligere hadde bodd i USA og at denne tradisjonen var noe hun hadde tatt med seg hjem til Norge og som hun nå fortsatte å markere som en morsom feiring.

Skjønte ikke at det var datteren

Da mor kommer kjørende hjem med lillebror like før klokken 16.00 ser hun dramaet utspille seg like ved hjemmet. Naboen kommer knivstukket ned til dem og sier en gutt også har stukket en jente som trolig ligger der død.

– Verken jeg eller naboen skjønte hvem de to ungdommene var. Jeg ringte politiet og varslet. Jeg tenkte at jeg måtte få naboen til legevakt så fort som mulig. Samtidig tenkte jeg om det var riktig å dra, når det lå igjen en jente der, fortalte moren.

Hun fortalte i retten at den avgjørelsen om å kjøre av sted var noen hun senere har tenkt på. Var det riktig? Kunne hun reddet datteren?

Aktor i saken, Jo Christian Jordet tok da ordet og sa at det var politiet som over telefon hadde bedt henne kjøre til legevakten. Det framkommer av lydopptaket fra nødsamtalen som ble ringt inn til politiet.

Ropte til den tiltalte: «Hva har du gjort?»

Etter å ha fraktet naboen til legevakten kjørte hun og sønnen hjemover igjen. Mor ringte datteren som hun visste var alene hjemme. Hun fikk ikke svar.

Da hun kom hjem ble hun møtt av ektemannen som forteller det er datteren som er knivstukket.

– Jeg løper dit der hun ligger. Ser at gutten som er anholdt av politiet er en jeg kjenner.

-Jeg roper navnet hans og roper ut «- Hva har du gjort! Tenk at jeg reiste til legevakta i stedet for å redde min egen datter!»

Da svarer gutten som er anholdt:
«-Ja det var merkelig!»

– Vanskelig å stå på føttene

Moren ga videre et sterkt vitnemål om hvordan livet har vært for familien etter at de mistet datteren. Verken hun eller mannen er tilbake i jobb og familien er fortsatt sterkt preget.

Under vitnemålet i retten var moren tydelig preget og brast flere ganger i gråt.

– Det er vanskelig å stå på føttene. Jeg får aldri pause fra noen ting. Det er så mange minner om henne, sa moren.

Moren visste ikke så mye om gutten som drepte hennes datter.

– Han har tydeligvis ikke skilt seg ut, men jeg har fått høre flere ting i ettertid. Noen burde ha vært varslet fra og satt inn tiltak, sa moren.

Den tiltalte 17-åringen var ikke i samme rom i retten som den avdødes mor da hun avga vitnemålet sitt. Det var etter ønske fra moren til avdøde.

Hele onsdagen er viet til øyenvitner og de første som kom til åstedet.

Torsdag fortsetter rettssaken med representanter fra Kripos og forklaring om de krimtekniske undersøkelsene på åstedet. Torsdagen vil også bli viet til funn i tiltaltes datautstyr.

Artikkeltags