Gå til sidens hovedinnhold

Kokken Nina mener det sosiale er like viktig som mat på julebord

Artikkelen er over 2 år gammel

Kokken Nina Johnsrud sier hun ikke savner alkohol eller den klassiske juletallerkenen når hun setter seg til julebordet sammen med de andre ansatte på Skogli Helse og Rehabiliteringssenter i Lillehammer.

(Oppland Arbeiderblad) Nina Johnsrud fra Gjøvik jobber som kokk på Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter på Lillehammer. Der serveres pasientene bare vegetarmat og noe fisk, og da er det naturlig at det hovedsakelig blir slik også på julebordet for de ansatte.

– Jeg savner ikke juletallerken på julebordet. Vegetarmat er mye mer enn bare salat, sier Johnsrud.

Hun har jobbet som kokk i 20 år. Som regel står hun for maten - og har sjelden selv vært gjest ved julebord.

– Julebord blir ikke prioritert i kjøkkenbransjen, for vi lager mat til alle andre, sier Johnsrud.

Tidligere har Johnsrud jobbet som kokk både innenfor catering og kommune.

–Jeg kan telle på én hånd hvor mange julebord jeg har vært invitert til. Skogli er den første arbeidsplassen min der jeg føler jeg har tid til julebord, sier Nina Johnsrud.

Men de to siste årene har hun vært invitert som gjest til julebordene, med mat inspirert fra helseprofilen på Skogli.

Valgt grønt i 150 år

Skogli drives av adventistkirken, som mener at det mennesket spiser ikke bare er viktig for kroppen, men også for kloden. Adventistene har valgt grønn mat helt siden 1863.

– Noe av det vi lager på Skogli er gulrotrull. Den ser litt ut som en rullekake fylt med egg og cottage cheese. Grønnsaks paté synes jeg også er fint. Min favoritt er squash-lapper. Man steker de som lapper og har det gjerne på brød eller ved siden av salat. Nøtterulade er også en populær rett. Den ser også ut som en rullekake, men laget av nøtter.

Johnsrud sier at de også kan lage vegetariske varianter av gryterett, lasagne og taco.

– Det er veldig mye fokus på å velge vegetar nå, men på Skogli har det alltid vært sånn, sier Johnsrud.

Vise hensyn for hverandre

Det betyr ikke at de ansatte nektes å spise kjøtt på jobb, men Johnsrud sier at de tar hensyn til hverandre. Selv har hun bevisst ikke med seg for eksempel bacon på jobb.

– De som er adventister viser også hensyn tilbake. Det hender det blir bestilt en kyllingpizza for eksempel, og på julebordet i fjor fikk vi servert vilt, men aldri ribbe eller svin.

– Jeg synes det er viktig for samfunnet nå at vi tar hensyn til hverandre. Derfor unngår vi alkohol under julebordet, men på slutten av arrangementet kan vi gå i baren hvis vi vil. Jeg synes det er koselig å kunne komme og prate sammen, og man trenger ikke alkohol for å ha det sosialt.