Det er ikke stas, men se gjerne på skatten min

Åpenhet er viktig selv om det er ubehagelig, skriver ansvarlig redaktør Kristian Skullerud. Fredag er skattelistene tilgjengelig på GD.

Åpenhet er viktig selv om det er ubehagelig, skriver ansvarlig redaktør Kristian Skullerud. Fredag er skattelistene tilgjengelig på GD.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag morgen presenteres skattelistene på GD.no. Kristian Skullerud forklarer hvorfor dette er viktig.

DEL

Sånn sett
Skatten du og jeg betaler hvert år danner selve grunnlaget for vårt velferdssamfunn. Uten bidrag fra oss alle, vil det meste rakne. Derfor er det viktig at vi har et godt og rettferdig skattesystem. For at vi skal ha det, er det helt avgjørende med åpenhet om skatten vi betaler. Det bidrar til at vi alle har tillit til systemet.

Derfor bringer GD i morgen skattelistene for 2016 på nett og papir. Fredag morgen vil du finne søkbare skattelister og redaksjonelle artikler om skatt, inntekt og formue på GD.no.

Mediene blir til stadighet beskyldt for "kikkermentalitet" når vi offentliggjør skattelistene. Vi blir beskyldt for å lete etter "sensasjoner" og å henge ut folk. Politiske partier har også langt på veg latt seg forføre av en slik argumentasjon. Derfor er det blitt lagt begrensninger på hva og hvordan skattelistene kan offentliggjøres. GD følger selvfølgelig de regler og begrensninger som er satt.

Men skatt er ingen privatsak. Skatt er et fellesanliggende. Ja, det handler til syvende og sist om en bjelke – ikke bare for velferdssamfunnet, men for demokratiet. Vi kan tenke oss et lukket skattesystem. Et system uten mulighet til innsyn og kontroll. Hvilken tillit ville vi hatt til et slikt system?

Skattelistene gir oss også et nyansert bilde av hvilke skatteinntekter våre myndigheter råder over lokalt og nasjonalt, og hvordan de forvalter skattesystemet.


Det er et fantastisk system, som mange misunner oss.


Vårt velferdssamfunn og demokrati er tuftet på at vi bidrar til fellesskapet etter evne. Den som har mye, skal bidra mest. Den som har lite eller ingenting, skal likevel være sikret de samme velferdsgoder.

Det er et fantastisk system, som mange misunner oss. For å opprettholde et slikt system trenger vi altså åpenhet.

Om jeg synes det er ubehagelig? Ja, jeg synes ikke det er veldig stas.Denne åpenheten gjør at du kan finne ut hva jeg tjener og hva jeg betaler i skatt. Om jeg synes det er ubehagelig? Ja, jeg synes ikke det er veldig stas, men jeg mener det er viktig og riktig at du vet det. At systemet fungerer slik at du vet at jeg betaler det jeg skal og bør betale i skatt. At skatten er rettferdig.

Derfor vil GD og en samlet mediebransje kjempe for åpenhet om skatten. Ikke for å kunne lage "gode historier", men fordi det er viktig for oss alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags