Det er ikke sant at det er langt mellom ord og handling

Ord har kraft: Ordene vi bruker har sterkere kraft enn noen gang. Ikke minst fordi våre ord når ut til mange raskt, skriver GD-redaktør Kristian Skullerud.Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ord har kraft: Ordene vi bruker har sterkere kraft enn noen gang. Ikke minst fordi våre ord når ut til mange raskt, skriver GD-redaktør Kristian Skullerud.Illustrasjonsfoto: Colourbox

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDet er langt mellom ord og handling, sier vi. Men det er jo ikke sant. For ord ER handling. Når vi snakker, skriver, poster eller endog «liker» så er det en aktiv handling. «Ord endrer oss. Og de endrer Norge», skriver tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson i en kronikk som har utløst en viktig debatt om ord som en aktiv handling.

ord får stadig sterkere kraft. Ikke minst fordi det er enklere enn noen gang å formidle ord. Til mange. Raskt. Det gir ordene enda sterkere betydning. I alt fra storpolitikk til nære relasjoner.

Når Trump skriver noen ord på Twitter – mer eller mindre gjennomtenkt – så er ordene spredd over hele verden i løpet av sekunder. Ordene blir sitert og brakt videre i sosiale medier og i etablerte medier. Innen noen minutter kan ordene ha påvirket verdens børser, endret politiske allianser eller endog endret verdensbildet. Ordene er en handling. Ordene har konsekvenser.

Tidligere i år ble en minister tvunget til å gå ut av regjeringen. Ikke fordi hun hadde foretatt seg noe som tilsa en slik konklusjon, men på grunn av sine ord. I realiteten er det ordene – ikke minst hennes ord – som har tvunget fram en dramatisk politisk situasjon denne høsten. Ordene har endret vårt politiske landskap.

Når en skolejente i Gudbrandsdalen skriver noen ubetenksomme ord på Facebook, blir ordene raskt spredd. Ordene hennes snur opp ned på hennes liv, en venneflokk, en skoleklasse, en skole og langt inn i andre ungdomsmiljøer. Ordene fører til mobbing, konflikter og dårlig miljø.

Den unge jentas valg av ord er et resultat av den voksne verdens bruk av ord. Stadig sterkere ord. Giftige ord. Ubetenksomme ord. Farlige ord. Ord som brukes uten tanke på konsekvensene.

Ord er det sterkeste våpen, men også det beste redskap. I det godes tjeneste. Ord kan skape forståelse og empati. Ord kan gi innsikt og kunnskap. Ord kan gi håp og optimisme. Ord kan gi vekst og framgang. Ord kan skape rettferdighet. Mer enn noen annen handling.

Jeg lever av ordene. Hvordan forvalter jeg min største og viktigste verdi? Hvilke konsekvenser får mine ord? Mer enn noen gang er jeg – og vi alle – tvunget til å tenke gjennom hvilke ord vi bruker og hvordan vi bruker dem. Bare da har vi ordet i vår makt.

GOD HELG!

Artikkeltags