Gå til sidens hovedinnhold

Kommer med klar oppfordring: – Jeg håper at folk tenker seg om to ganger

Kommuneoverlege Anders Brabrand kommer med en klar oppfordring etter at flere nye smittetilfeller har blitt registrert i Gudbrandsdalen de siste dagene.

Torsdag har det blitt registrert nye tilfeller av koronasmitte i flere kommuner i Gudbrandsdalen:

  • To personer har fått påvist koronasmitte i Øyer. Det er antatt kjent smitteveg på begge to, og to personer er satt i karantene som følge av dette.
  • En person har fått påvist korona i Gausdal. Vedkommende er ikke hjemmehørende i kommunen, men oppholder seg der. Vedkommende har kjent smittekilde i hjemkommunen, og tre personer er satt i karantene som følge av dette.
  • Det er påvist to nye smittetilfeller i Lillehammer. Smittevegen er kjent for begge tilfellene.

  • Ytterligere to personer er bekreftet smittet i Ringebu. Begge var nærkontakter av tidligere smittede og de satt derfor allerede i karantene.

Kommuneoverlegen med oppfordring

I forbindelse med at stadig nye smittetilfeller blir oppdaget, kommer Anders Brabrand, som er kommuneoverlege for både Øyer, Gausdal, og Frons-kommunene, med en klar oppfordring til innbyggerne.

– Vi har dessverre opplevd at mange ytrer seg svært negativt om smittede personer som har vært i butikker og liknende. Det er viktig å være klar over at man kan være uten symptomer og likevel være smittsom. I slike tilfeller kan man ikke lastes for å gå i butikken, forteller Brabrand.

Han sier at hele systemet baserer seg på at folk lar seg teste.

– Vi er helt avhengig av at personer er villig til å teste seg og at de med positiv test vil dele informasjon med oss om både nærkontakter og steder de har vært. Jeg har fått tilbakemelding fra enkelte smittede den siste tiden som opplever sterke negative karakteristikker på sosiale medier som belastende. I alle disse tilfellene opplever vi at den smittede har fulgt gjeldende retningslinjer for smittevern og ikke har gjort noe galt ved å gå i butikken.

Og følger opp:

– Jeg håper at folk tenker seg om to ganger før man offentlig karakteriserer andres atferd uten å kjenne hele saken, slik at folk også i fortsettelsen vil være villig til å ta test og dele nødvendig informasjon for smittesporing.

Les også

Smitteutbrudd på Dovre: – Vi tar det meget alvorlig