Gå til sidens hovedinnhold

Kommersielle arrangement skulle ikke være en kommunal oppgave, men det er det nå

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Nylig vedtok kommunestyret at Lillehammer Olympiapark AS skal heretter arrangere World Cup og Raw Air. En langvarig diskusjon om arrangementene er dermed avsluttet. Men det er likevel mye som gjenstår.

I tråd med våre løfter fra valgkampen, fremmet SV et forslag i både formannskapet og kommunestyret om at vi må avslutte det kommunale engasjementet dersom næringslivet ikke blir med på finansieringen. Vi mener det er viktig at vi setter makt bak kravet for å få næringslivet til å bidra sterkere i finansieringen av arrangementene. Men forslaget vårt fikk ikke flertall.

World Cup skal være en dugnad der alle i byen bidrar. Innbyggerne bidrar allerede med mange dugnadstimer. Kommunen bidrar med sine anlegg, som det koster flere millioner å vedlikeholde. Inntekten fra arrangementene tilfaller næringslivet. Da er det naturlig at også de gir sitt bidrag. Det handler om noe så grunnleggende som et fordelingsprinsipp der byrden deles likt mellom kommune og næringslivet. En løsning der kommunen tar regningen og næringslivet får inntektene er verken rettferdig eller bærekraftig.

Nå er avgjørelsen tatt, og vi må se framover. Olympiaparken skal arrangere lekene, og vi håper og tror at de vil lykkes. Vi er faktisk alle avhengige av at de lykkes.

Men lovnadene fra næringslivet om at de vil bidra, står fortsatt ved lag. Nå er de nødt til å komme på banen og vise at de er villige til å dele kostandene. Det handler faktisk om troverdighet. Var det bare tomme ord vi ble servert, eller mente næringslivet alvor med utspillet om at de vil bidra? Det får tiden vise. Dersom det viser seg å kun være tomme ord vil det over tid svekke troverdigheten til næringslivet i byen. I samspillet mellom det offentlige og private, der vi er avhengige av hverandre, er tillit og troverdighet helt sentralt.

Arrangementene er nå sikret framover, men kommunen står fortsatt med risikoen. Om denne løsningen blir bærekraftig gjenstår å se. Men ingen kan forvente at kommunen skal stå for den økonomiske risikoen i all evig tid. Noen få år siden var det nærmest unisont enighet rundt arrangementene og den kommunale innsatsen. Denne gangen ville 17 av 47 representanter avslutte engasjementet. I framtiden kan det fort bli 24 som vil støtte et forslag om å avslutte. I så fall vil det bety slutten for arrangementene. Det er opptil næringslivet å avgjøre om de vil ha byen og politikerne med seg. Ballen er nå spilt videre til dem.

Mizanur Rahaman, gruppeleder (SV), Lillehammer