Kommunene må tåle å vente

UTRYGT: Trosholmen og Møllerløkken - uenige om Regjeringens kommuneopplegg.

UTRYGT: Trosholmen og Møllerløkken - uenige om Regjeringens kommuneopplegg.

DEL

gd mener
Kommunalminister
Nikolai Astrup (H) har bedt kommunene om ikke å kutte i budsjettene. Det skal heller ikke være grunn til å holde igjen på planlagte kommunale prosjekter. Astrups formaninger er ikke nok til å skape trygghet i kommunene.

Kommunene har formidable ekstrautgifter i forbindesel med korona-pandemien. Samtidig faller skatteinntektene, både på kort og lengre sikt. Ordfører Ingunn Trosholmen (Ap) i Lillehammer omtaler Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som noe i nærheten av et hån mot kommuner som har stilt opp i en meget alvorlig og kritisk situasjon.

Trosholmens analyse handler i korthet om at staten ikke er i nærheten av å komme med de milliardene kommunene trenger, dersom vi skal unngå kutt både i viktige velferdstilbud og andre kommunale oppgaver. Trosholmen er ikke alene om å se mørkt på tingenes tilstand, og kommuner som gikk inn i denne krisa med skrøpelig økonomi, opplever selvsagt tøffere tider enn kommuner hvor det meste er på stell.

Situasjonen skaper frustrasjon hos politikere som trenger forutsigbarhet

Det er knapt mulig å skape trygghet for at alt blir som før i kommunene, verken gjennom et revidert nasjonalbudsjett eller med et opplegg for kommuneøkonomien for 2021 som bygger på forutsetninger knapt noen vet om slår til.

Situasjonen må skape frustrasjon hos alle politikere som trenger forutsigbarhet. Dette må både ordførere og andre tåle å leve med en periode, slik svært mange andre også må.

Det betyr ikke at vi skal slå oss til ro med det Regjeringen har kommet opp med. Oddvar Møllerløkken, Høyre-leder i Innlandet, viser i et debattinnlegg i GD til at kommunal sektor og staten skal kartlegge hvilke konsekvenser koronakrisen har fått for kommuneøkonomien. Vi må tåle å vente til den jobben er gjort, før vi masseproduserer klager på Regjeringens opplegg.

Nærmest et hån mot kommunene

En dynamisk kommuneproposisjon til beste for kommunene

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags