Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegen: – Ring til fastlegen hvis du mistenker at du er korona-smittet

Artikkelen er over 1 år gammel

Hva skal du gjøre hvis du mistenker at du er korona-smittet, og hvordan har Lillehammer kommune forberedt seg? Kommuneoverlege Morten Bergkåsa svarer.

– Hva skal til for at du kan mistenke at du er korona-smittet?

– Hvis du har vært på reise med pågående utbrudd de siste 14 dagene, da skal du være årvåken med tanke på utvikling av øvre luftveisinfeksjon, som forkjølelse og influensasymptomer. Det andre kriteriet er hvis du har hatt kjent nærkontakt med person med påvist koronasjukdom.

– Hva skal du gjøre hvis dette gjelder deg?

– Da skal du gå hjem og holde deg der. Ta kontakt med fastlegen din eller legevakta per telefon. Ikke oppsøk legekontor uten avtale på forhånd.

– Hvordan foregår testingen?

– Testing foregår i regi av fastlegen. Legene kan reise på hjemmebesøk, eller du kan kjøre dit i egen bil og bli testet gjennom bilvinduet.

Alle vil få hjelp

Bergkåsa understreker at alle som trenger hjelp vil få hjelp.

– Hvis en pasient har behov for å komme innom legekontoret, så vil det tilrettelegges i samråd med fastlegen. Men vi ønsker å begrense det så mye som mulig. Hvis noen trenger sykehusinnleggelse, så vil de bli lagt inn. Men det er opp til fastlegen å gjøre en faglig avgjørelse.

– Hvordan har kommunen forberedt seg?

– Vi har jobbet med både fastleger, legevakt, helsehus og hjemmesykepleien. Alle har gått gjennom beredskapsplanene sine med et scenario på inntil 20–30 prosent fravær blant de ansatte. Vi har smittevernutstyr i kommunen, og alt helsepersonell har fått gjennomgang av bruken. Vi har høyt utdannet og flinke folk i tjenestene våre som vil gjøre en god jobb med de oppgavene de har.

– Har noen blitt testet ennå i Lillehammer

– Det har vært mange henvendelser til fastlegene, men foreløpig er bare en pasient bosatt Lillehammer testet. Den testen var negativ.

– Hvor syke kan vi bli av korona-viruset?

– I utgangspunktet er ikke denne sykdommen farlig for vanlige personer. Det gir milde og forbigående symptomer, og det er ingen generell grunn til bekymring. Blant symptomene er feber, tørr hoste, sår hals, brystsmerter og pustevansker. Håndvask og god hostehygiene er viktig for å forhindre smitte.

– Hva med de i risikogrupper?

– De som er i risikogruppene for sesonginfluensa, har større risiko for et mer alvorlig forløp av denne sykdommen. De bør ta influensavaksine. Det kan være uheldig å bli korona-syk på toppen av en influensa. Vi anbefaler at de over 65 år tar vaksine mot lungebetennelse, såkalt pneumokokk-vaksine.

– Bør folk unngå plasser med mange andre folk, som for eksempel treningsstudioer eller idrettsarrangementer?

– Per nå råder vi ingen til å unngå møteplasser. Ha god hoste- og håndhygiene og bruk sunn fornuft. Folk må være oppmerksomme på om de utgjør en smitterisiko, og må i så fall ikke besøke helseinstitusjoner som sykehjem og sykehus.

– Hvor kan folk finne informasjon om status i Lillehammer?

– Vi legger ut oppdatert informasjon på hjemmesiden til Lillehammer kommune.

Fakta om koronaviruset


* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge.

* Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

* WHO anslår (per 19.02.2020) at inkubasjonstiden er 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

* Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav.

* Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på fhi.no og helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

* Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB