Kommuneslagord til begjær og besvær

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
På en biltur gjennom Steinkjer i Trøndelag på besøk hos min søster og svoger, observerte jeg noen bannere stående langs veien. «Åpen lys og glad», leste jeg høyt og undrende ...

«Det er slagordet til Steinkjer», kom det fra svogeren min i førersetet. «Lys og glad, ja. Åpen, nei», repliserte søsteren min tørt, ganske så nyinnflyttet i Steinkjer.

Et kjapt wikipedia-søk på kommuneslagord i Norge ga god underholdning til resten av bilturen. Jeg måtte skamfullt innrømme at i tillegg til at jeg egentlig ikke visste at de fleste kommuner har et slagord, så visste jeg hvert fall ikke hva Lillehammer sitt var.

Tar vi turen et lite stykke lenger sør fra Steinkjer, kommer vi til Klæbu rett utenfor Trondheim. Det må jo være et ganske trivelig sted med beina godt plantet på jorda med sitt «Hei klæbygg, ka kainn æ gjør for dæ».

Tar vi et langt hopp ned til Vestfold kommer vi til Bamble, som egentlig ser ut til å ville be om unnskyldning for noe? «Stadig bedre», sier Bamble, og ser ned i bakken. De gjør visst bare så godt de kan i Bamble, sine dårlige forutsetninger til tross. Eller hvordan du nå enn vil tolke det.

Fredrikstad derimot må jo være et jovialt sted med en type «hakuna matata-mentalitet». Der er slagordet ganske enkelt «det årnær sæ». En voldsom selvhøytidelighet finner du heller ikke der.

Drar du nordover igjen og stopper i Drammen blir det nemlig brått veldig «pompøst»: «Miljø- og kompetansebyen Drammen, en tett mangfoldig og levende by i et vakkert landskap». Det er nå liksom ikke måte på ...

Men la oss ta turen hjem, til det som nå også offisielt heter «Innlandet» En stopp i Kvam konkluderer med at der finner du de virkelige evige optimistene, når du tar i betraktning deres svært uheldige historie med naturkreftene. «Fremtiden ligger her» sier Kvam, man kan jo ikke annet enn å ufrivillig tenke «virkelig?»

Skjåk går for en «less is more»-stil, med et ganske enkelt «naturligvis». Det kan man absolutt like! Og der Gjøvik er «motor for vekst og utvikling» er visst Lillehammer stedet du finner opplevelsene. «Opplevelser, slik du vil ha dem», noe som for meg virker litt ferdig snakka, ikke diskuterbart. Her er det tydeligvis intet forbedringspotensial, og ikke nok med det, Lillehammer vet visst også akkurat hva jeg vil ha!

Slagordet avsluttes ikke engang av et utropstegn så vidt jeg kan se, noe som jeg synes ville gjort det bitte litt bedre, men bare litt.

Jeg tar meg i undres over hvem som sitter og kommer opp med disse slagordene i vårt vidstrakte land, men en ting er sikkert, og det er at de virkelig gjenspeiler hvor forskjellige vi er fra nord til sør og fra øst til vest.

Og godt er jo det. Og nå fra 1.1.2020 når mange kommuner opphører, vil jo mange kommuneslagord forsvinne med dem. Det er i mange tilfeller litt synd, og i andre tilfeller kanskje helt greit?

Silja Beate Heggen, LillehammerSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags