Leserne har kåret Even Hønsen Agerups bilde av en haukugle til månedens beste leserbilde for mars. Bildet var ett av ti finalebilder, og fikk 20 prosent av stemmene. I alt deltok 2004 leserbilder i marskonkurransen.

– For en hyggelig melding. Jeg har guidet og fotografert haukugla i hele vinter. Dette er ett av bildene jeg er mest fornøyd med selv, forteller en glad fotovinner.

For det har blitt mange bilder av haukugla denne vinteren.

– Jeg har ikke helt tellinga, men det er sikkert blitt 10.-15.000 bilder!

Agerup er naturfotograf og har tidligere vært omtalt i GD i en artikkel om hvordan han "fisker med stang" etter ugler på Dovrefjell.

– Jeg brukte flere måneder på å etablere kontakt og tillit med haukugla. Nå kommer den som oftest når jeg smatter og har med mus til den, sier Agerup.

Må få ro til å hekke

– Nå er det hekking, så det er viktig at den får fred, men etter som den fikk så mye mat av meg i vinter, har den nok et godt lager til å fôre opp ungene sine.

Dessverre gikk det hardt utover uglebestanden denne kalde og snørike vinteren.

– Det har vært uslåelig kaldt i vinter. Av og på med neglesprett mange ganger, men det er en stor glede å se haukugla, så selv med neglesprett så varmer det, ler uglefotografen.

– Haukugla har vært hovedfokus i vinter, men på linje med den har jeg fotografert albinorådyret og moskus. Nå er vi inne i en høytid for mange andre arter som kommer tilbake fra trekk, som siv- og myrhauk, tårnfalk blåstrupe og jordugle.

Vil selge ferdig printende bilder på Dombåse i sommer med lokale motiver, blant annet dette vinnerbildet, samt fjellrev og andre motiver, forteller Agerup, som i fjor sommer flyttet fra Nesodden til Dovre på grunn av kjærligheten.

Premien er ti Flax-lodd og en overraskelse, som kommer i posten.

Her ser du marsfinalistene: Stem på beste marsbilde

Ny konkurranse i gang

Fikk du ikke deltatt? Du har alltid en mulighet. Hver måned velges ti finalister ut blant de innsendte bidragene. For å delta, merk bildene dine #gdbilder på bildedelingstjenesten Instagram, eller last dem direkte opp i inneværende måneds bildeserie HER på GD.

Også aprilkonkurransen er over, og vi kårer snart en vinner der, men maibildekonkurransen er allerede godt i gang. Delta du også!