Oppland over landsgjennomsnittet i konkurser i 2018

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Totalt gikk 6.288 norske bedrifter konkurs, eller ble tvangsavviklet, i 2018, noe som var en økning på 2,8 prosent fra året før. Også i Oppland er tallet på konkurser høyt, og i vårt fylke var økningen over landsgjennomsnittet. Totalt gikk 157 Oppland-bedrifter konkurs i 2018, noe som var 4,0 prosent sammenlignet med 2017.

– Dette er de nest høyeste konkurstallene som noen gang er målt. Vi må gå helt tilbake til finanskrisen i 2009 for å finne flere konkurser, sier fagsjef Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode som melder dette i en pressemelding.

De to siste årene har det vært en økning i konkurser og tvangsavviklinger, spesielt i månedene november og desember. Men i slutten av 2018 så analyseselskapet en nedgang i forhold til året for, og derfor tror de at trenden kan ha snudd.

– De siste tallene gir oss grunn til å håpe at trenden har snudd, og at næringslivet går mot bedre tider, sier fagsjef Ruud.

Det er spesielt tre bransjer som går igjen som «konkursbransjer». Tjenesteyting, detaljhandel og bygg og anlegg. Spesielt detaljhandelen opplevde et konkursskred i 2018 med en økning på 5,9 prosent.

– Det som gir grunnlag for fortsatt bekymring er de svært lave marginene innen detaljhandel. Bisnodes ”AS Norge tall” som kom i høst, viste at bedrifter innen detaljhandel har en gjennomsnittlig driftsmargin på kun 1,5 prosent, mot 5,5 prosent for resten av næringslivet. Det er derfor mange butikker som ikke har så veldig mye mer å gå på, sier Ruud.

Likevel var det en annen bransje som havnet på konkurstoppen i 2018. Hotell- og restaurantbransjen opplevde den største økningen av alle bransjene i 2018, og hadde hele 11,7 prosent økning sammenlignet med 2017.

– Med så mange bedrifter som går overende er det viktig å holde øye med dem man handler med. Når en bedrift går konkurs uteblir betaling til andre bedrifter. Det er derfor svært viktig å følge med på betalingsevnen til dem man handler med, advarer Ruud.

Artikkeltags