«Fame» betyr berømmelse, og handler om livet på en videregående skole for elever med ambisjoner innen sang, dans, teater og musikk. Én dag er det kanskje en eller flere av Lillehammers Kulturhjerte-ungdommer, som blir berømt.

– Vi budsjetterte med tre forestillinger for fulle hus, men kan ikke ta inn flere enn 200 hver kveld, konstaterer Vivian Haverstadløkken, prosjektleder for Kulturhjerte, som er klar for tredje storoppsetning siden den tverrkulturelle møteplassen for unge i lillehammerregionen ble skapt.

For to år siden spilte de musikalen «Grease» for til sammen 1.400 i løpet av tre samfulle kvelder.

– Planen var å gjøre det samme med årets oppsetning, sier Haverstadløkken.

Det er mandag 24. januar og bare elleve dager til teppet går opp. Kansellering av den ene konserten og forestillingen etter den andre i byens storstue har i det minste gitt Kulturhjerte-ensemblet ett fortrinn: De fikk slippe tidligere inn i manesjen for å øve og forberede seg på samme scene der de skal framføre «Fame» 4., 5. og 6. februar.

Burde avlyst

– Men dette er ikke annet enn galskap. Vi burde selvfølgelig ha avlyst, sier Haverstadløkken.

– Men vi har holdt på med forberedelser i lang tid, så vi kan bare ikke gjøre det mot oss selv, alle ungdommene og de 600 som har kjøpt billett. Så lenge det finnes en bitte liten mulighet til å gjennomføre, har vi bestemt oss for å gå for det, selv om 200 i salen på hver forestilling bare gir oss 140.000 kroner i billettinntekter.

Hun forteller at Kulturhjerte budsjetterte med 300.000 kroner i inntekt, som er nødvendig for å dekke alle kostnader og lønne de 10 profesjonelle instruktørene.

– Altså går det mot dundrende underskudd.

Har hatt korona

Haverstadløkken forteller at flere av de medvirkende i Kulturhjertes «Fame»-oppsetning har vært smittet av korona.

– Hovedrolleinnehaveren har korona nå, kort tid før premieren. Stadig vekk gjennom prøveperioden og nå i innspurten har en eller flere vært i karantene. Det har selvfølgelig gitt oss mange utfordringer.

Fordi Kulturhjerte står i frivilligregisteret, står de utenfor den offisielle tilskuddsordningen for kulturaktører.

– Som ideelt selskap må vi derfor basere oss på å søke stiftelser og diverse fond, og håpe vi finner ei ordning som treffer oss og det vi driver med.

Hadde ikke hørt om «Fame

På 1980-tallet var den amerikanske TV-serien «Fame» en stor suksess på NRK. Da var verken Zahraa Al-azzawi eller Aslak Sørenes Velure født.

– Jeg hadde ikke hørt om «Fame» en gang da jeg i fjor meldte meg på Kulturhjerte, forteller Zahraa. Hun er elev ved interiørlinja på Lillehammer videregående skole, avdeling nord (tidligere Vargstad).

– Men jeg tenkte at Kulturhjerte kunne være en bra mulighet til å bli bedre kjent med flere unge i Lillehammer enn dem jeg gå på skole med og synger sammen med i kulturskolens jentekor.

Aslak er tredjeårselev ved Create, Lillehammer kreative videregående skole. Han forteller at han såvidt kjente til «Fame», men ikke visste særlig mye om den før han meldte seg på og fikk tildelt rollen som Schlomo. Nå gleder han, Zahraa og de over 40 andre på scenen seg veldig.

Nervøs, men klar

– Nervøs nå som premieren nærmer seg?

– Litt. Derfor er det fint at vi er så mange i stedet for å skulle stå helt alene på scenen. Dessuten er vi i rute med innøvingen.

– Jeg er alltid litt nervøs uansett, smetter Zahraa inn.

– Men dette er så moro at jeg har lyst å fortsette også etter «Fame». Gleder meg til hver eneste øvelse.

– Har dere vært i tvil om det i det hele tatt blir noe av med all usikkerheten rundt smittevern og publikumsbegrensninger?

– Klart vi har vært usikre. Men så har vi tenkt at dette kan og skal vi få til.

Les også

Kjærlighet, forviklinger og rock´n roll