Gå til sidens hovedinnhold

Koronakrisen kan få folket til å stemme på Ap igjen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Etter 8 år med borgerlig regjering har Arbeiderpartiet, som er vant til å være i posisjon, behov for å innta regjeringskontorene igjen. Koronakrisen kan bli partiets redning.

I åpningstalen til Arbeiderpartiets landsmøte torsdag gikk Jonas Gahr Støre til angrep på regjeringens politikk. Støre viste til at Høyrepolitikken har forsterket økte forskjeller, sentralisering, privatisering og gitt mer utrygghet i arbeidslivet. Koronapandemien har gjort forskjellene enda større. Det er farlig med politikk som øker avstanden mellom vanlige folk og de som har mest makt eller penger, sa Støre.

«Nå er det vanlige folks tur» er partiets nye slagord. Og det er nettopp «vanlige folk» partiet nå kan appellere til. Folk som har mistet jobben, eller blitt permittert. Folk som føler at de ikke får den lønnen de fortjener etter å ha gjort en ekstra innsats for samfunnet det siste året. Folk som jobber i en bedrift som merker at koronatiltakene ikke treffer riktig.

I kriser kan et parti som snakker om rettferdighet, velferd og fellesskap blir det folket vil ha

I kriser kan et parti som snakker om rettferdighet, velferd og fellesskap blir det folket vil ha. Arbeiderpartiet har gått i bresjen for gjenreising av landet tidligere. Da partiet hadde makten etter andre verdenskrig skulle industrialisering få hele folket i arbeid. Nå lover Arbeiderpartiet nok en gang å få folk tilbake til arbeidslivet.

Etter lav oppslutning på målinger tidligere i år, viser VGs partibarometer at partiet øker med 3,2 prosentpoeng og er nesten like store som Høyre. De kommende månedene må en tydelig partileder vise hvordan Ap skal få folk tilbake i arbeid. Partiet må også vise hvordan distriktene skal styrkes og hvordan helseforetaksmodellen kan forbedres. I løpet av landsmøtet i helgen må partiet komme til enighet om hvorvidt de støtter regjeringens forslag om å avkriminalisere kjøp, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika. Lite tyder på at Ap gir regjeringen støtten de trenger.

Landsmøtet varer til lørdag. Over helgen må partiet ha klarere svar på hvordan de ønsker å snu utviklingen de neste fire årene.