Gå til sidens hovedinnhold

Koronatiltakene strammes inn – slik er reglene nå

Om ingen går på fest og alle holder seg hjemme en stund framover, så kan vi alle snart få feire jul igjen. Kanskje.

Statsminister Erna Solberg (H) understreket alvoret da hun torsdag redegjorde fra Stortingets talerstol. Smittesituasjonen er alvorlig og det er behov for strenge tiltak. De griper rett inn i hverdagen til folk – også de unge.

– Nå må det være slutt på festene for en periode, sier Solberg.

Folk bør holde seg mest mulig hjemme og omgås færrest mulig, understreker hun. Unngå unødvendige reiser innenlands. Det er lov å reise på hytta, men handle gjerne maten i butikken før du drar fra hjemkommunen, lyder regjeringens råd.

Strengere for utlendinger

Utlendinger må vise fram negativ koronatest når de vil komme inn i landet, ellers kan de bli bortvist. Og dersom bestemor skal komme på besøk nå, må hun bo på karantenehotell i ti dager. Det samme gjelder alle andre turister og tilreisende som verken har egen bopel eller arbeids- eller oppdragsgiver i Norge.

I Oslo, Bergen og andre kommuner med stor smitterisiko er det enda strengere tiltak. Storfylket Viken innfører mandag hjemmeskole for de fleste elever på videregående skole.

– Jeg tror alle ønsker en annen situasjon før jul, slik at vi kan feire en mest mulig normal jul. Men det viktigste nå er at vi gjør dette sammen, for å unngå at sykehusene våre er overoppfylte i julen og at mange er redde for å miste sine nærmeste fordi de ligger alvorlig syke i julen, sa helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse.

Solberg minnet i sin redegjørelse om at vi våkner til stadig nye smitterekorder. Helsemyndighetene regner med at bare 40 prosent av smittetilfellene blir oppdaget. Resten av de smittede går i så fall rundt og kan spre smitten videre.

Forankring?

Det var Arbeiderpartiet som hadde krevd at statsministeren måtte komme til Stortinget og redegjøre for smitteverntiltakene. Men regjeringen beslutter dem fortsatt uten å involvere Stortinget. Det mener SVs Audun Lysbakken gjerne kunne vært annerledes, og viser til at inngripende tiltak vedtas av nasjonalforsamlinger i andre land.

– Vi mener det hadde vært klokt med en bredere forankring, sier han.

Opposisjonen slutter opp om regjeringens beskrivelse av situasjonen som alvorlig, og det stilles få spørsmål ved at smitteverntiltakene strammes enda mer inn. Men både Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Ap mener at det bør innføres obligatorisk testing av folk som kommer fra røde land til Norge. Det vil ikke regjeringen.

Mer penger

Opposisjonen krever også at regjeringen må komme på banen med mer penger både til næringsliv, kommuner, helsevesen og andre offentlige tjenester når skruen strammes enda mer til.

Regjeringen har vært bakpå helt siden mars, mener Frp-leder Siv Jensen.

– Jeg tror mange opplever at tiltakene ikke treffer dem som er berørt, og at man av den grunn risikerer at bedrifter går over ende og folk mister jobben unødvendig, sier hun.

– Ingen skal dø alene

SV mener det nå trengs en krisepakke for psykisk helse, og Arbeiderpartiets Hadia Tajik advarte om de menneskelige kostnadene ved isolasjon.

– For Arbeiderpartiet er det viktig at ingen skal sitte alene med tunge tanker, at ingen barn skal overlates til seg selv – og at ingen skal måtte oppleve å dø alene fordi pandemien stengte dem inne. Dette må det settes av penger til å følge opp, sa hun i Stortinget.

Senterpartiet etterlyser mer langsiktighet for næringslivet, når man vet at pandemien og følgene av den trolig vil prege samfunnet i hvert fall fram til sommeren 2021.

– Det holder ikke med klattvise krisetiltak og pakker. Det Norge trenger, er en kriseplan, sier Arnstad.

Regjeringen har varslet at den vil legge fram tillegg til budsjettforslaget både når det gjelder kommuneøkonomien og støtteordningen for reiseliv og utelivsbransjen, som nylig ble lagt fram.

(©NTB)