Gå til sidens hovedinnhold

Koronautbruddet på Vinstra: – Ikke kom på besøk hit

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra Sundheim Bo- og treningssenter på Vinstra oppfordres nå de pårørende om å ikke komme på besøk.

– Vi oppfordrer pårørende om å ikke komme hit. Dette er av hensyn til gamle og syke. Hvis det er en spesiell situasjon, som gjør at pårørende må komme hit, har vi et smitteregime, sier leder ved Sundheim, Hege Koteng til GD.

Dette skjer etter at tre personer i Nord-Fron er smittet av koronavirus og 50 personer, fra flere kommuner, er satt i karantene.

Les også

Korona-utbruddet på Vinstra: – Vi setter krisestab for å ta unna informasjon

Melder om koronasmitte i Sel

Restriksjoner i Sør-Fron

Torsdag ettermiddag bestemte også Sør-Fron kommune å innføre restriksjoner ved besøk på Sørheim omsorgssenter.

- Sør-Fron kommune ønsker å begrense besøk fra pårørende på Sørheim som følge av situasjonen. Dette gjør vi av hensyn til brukerne, og de ansatte, for å sikre at ansatte ikke blir eksponert for eventuell smitte da dette kan føre til utfordringer med bemanning. Vi ber derfor om at besøkende tar kontakt med Sørheim før en kommer på besøk.

Aktiviteten ved skoler, barnehager og andre kommunale institusjoner fortsetter som vanlig.

Kommunen viser til at det er et lite antall personer i karantene i Sør-Fron.

Mange henvendelser

I Ringebu sier kommuneoverlege Per Ove Hagestuen til GD at de oppfordrer pårørende som har vært i risikoutsatte områder, eller som har en luftveisinfeksjon, om å ikke komme på besøk til de som bor på Eldresenteret og ved Linåkertunet.

– Vi har hatt en del henvendelser fra folk i kommunen nå, sier han.

Kommuneoverlegen har hengt opp følgende informasjon på Linåkertunet:

Vi ber om at alle som besøker institusjonene tar stilling til dette: Har du akutt luftveisinfeksjon med minst ett av følgende symptomer: hoste, kortpustethet, feber og som i løpet av de siste 14 dagene før symptomdebut, oppfyller minst ett av følgende kriterier:

– har vært i Kina, Hongkong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia (Nord-Italia).

– har vært i nærkontakt med en person med påvist koronavirus.

– har pleiet eller behandlet en pasient, håndtert prøvemateriale fra eller på annen måte hatt tilsvarende nærkontakt med en person som er bekreftet syk med koronaviruset.

Er du i en av disse tre kategoriene og har symptomer som nevnt over kan du ikke besøke noen her hos oss.

Les også

Kommuneoverlegen: – Ring til fastlegen hvis du mistenker at du er korona-smittet

Fakta om koronaviruset


* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge.

* Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

* WHO anslår (per 19.02.2020) at inkubasjonstiden er 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

* Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav.

* Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på fhi.no og helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

* Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB