Gå til sidens hovedinnhold

Kortene er spilt, GD

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når GD nok en gang på lederplass tar for seg det vakuum som konserngiganten Nortura etterlater seg nå når de har forlatt Gudbrandsdalen, så hadde jeg forventet meg mere substans i tankegodset. Lederen har en fin start der lokalt initiativ etterlyses, og som jeg som initiativtaker til ”kua mi får dere aldri” med nesten 14 000 medlemmer føler vi har levert på! Så faller klaven ut av bjella. Man skulle nesten tro at lederen bare er en flikket utgave av notatblokka etter en telefonsamtale med konserndirektøren i Nortura. Man synes å dra kjensel på den klassiske måten skremsler brukes og alltid har vært brukt til manipulering og splitt og hersk for å få det som man vil.

Selvfølgelig står og faller ikke norsk jordbrukspolitikk på om Nortura er markedsregulator eller ikke. Og selvfølgelig skal ikke befolkningen i regionen gå rundt med nagende samvittighet for at de spiller hasard med norsk jordbruk hvis de nøler med å la Nortura få viljen sin. At lokalavisen formidler tankegods som meget lett kan tolkes i retning av at det nok er lurest i å avstå fra å ta hånd om og utvikle de regionale resurser man råder over, og heller koste veien for konserngiganten, minner om en slags heimblindhet og vekstvegring som helst ikke bør forbindes med en redaktørstol ute i distriktene.

Otta og omegn har nå en gylden mulighet til å skape nye gode og varige arbeidsplasser som lett kan knopp skyte både i antall og i nye retninger. For eksempel med å tone ned «bulkmaten» til fordel for spesialiteter og nisjeprodukter med forankring i lokal mattradisjon. Dette er produkter som bare befester seg mer og mer i etterspørselsmarkedet.

Med de erfaringer som er gjort så tror jeg de fleste ser poenget med selv å ha kontroll med eierskap og utvikling. Bøndene i området er både dyktige og blant de aller mest lojale slaktesamvirke har hatt inntil slaktesamvirket valgte og sviktet dem. Man får inntrykk av at avisens leder også tar lett på organiseringen, men det er selve rammeverket for fremtiden. Disse bøndene vet hva samvirke skal være, og de har også, takket være Nortura, fått en solid leksjon i hva det ikke skal være.

En ting er jeg imidlertid helt enig med lederen i. Det haster. Hva ventes det egentlig på?

Hvis det er at Nortura skal spille ut flere kort, så må man nok i tilfelle smøre seg med en god porsjon tålmodighet. For det er nettopp det som er både kjennetegn og problem for gigantkonsernet. De har ikke kort å spille. De har spilt fra seg alle kortene. Og det ser ikke ut til at det hverken bekymrer dem, eller at de forsøker å ta vare på de nye kortene som deles ut. Takk for følget, både til Nortura og GD.

Kjetil Eide, Otta, "Kua mi får dere aldri”