Gå til sidens hovedinnhold

Krafttak for grønn satsing i Gudbrandsdalen

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Er Gudbrandsdalen,
Lillehammer inkludert, villig til å gå foran som bjellekuer for omstilling og utvikling av nye, grønne arbeidsplasser?

Det enkle svaret er at ja, det vil vi. Men hva skal i så fall konsekvensene innebære? Hva med viljen og evnen til å omprioritere innenfor dagens rammer, og enda viktigere: Hvordan skal vi bidra til nyutvikling som virkelig kan og vil monne?

Eldrid Rudland, daglig leder i utviklingsselskapet Skåppå, innleder torsdag på Gudbrandsdalstinget om hvordan Gudbrandsdalen skal kunne utvikles til «Den Smarte Grønne Dalen». Med prosjektstøtte fra Eidsiva, Gudbrandsdal Energi, Eidefoss og Skjåk Energi er Skåppå i gang med å legge grunnlag for et nytt prosjekt: Krafttak for grønne arbeidsplasser.

Satsingen lyder som et ekko for alle framtidsprosjekter som nå gjerne skal forbindes med «grønne» verdier. Blir dette mer enn ord? Blir innholdet så kraftfullt at vi utfordrer oss selv, offentlig sektor og næringslivet?

Alle våre kommuner bør lage sitt grønne omstillingsprogram

 

Svaret bør avgjort være et ja. Uten å komplisere innholdet for mye. GDs oppslag onsdag om å bringe hyttegjester til fjells uten bil er ledd i et «grønt krafttak». Initiativet inviterer til endret atferd. Der mange tannhjul skal gå i hverandre for at dette faktisk blir den mest vanlige måten å komme til Gudbrandsdalen på.

Kommunene i Gudbrandsdalen bør bli kraftfullt utfordret. De bør selvsagt svare ja på Skåppås invitasjon. Klimautfordringer og satsing på grønne løsninger er to sider av samme sak. Det bør bli et varemerke at nettopp Innlands-Norge tar tak og går foran i å vise hva grønt krafttak skal bety.

Da er det positivt at våre lokale og regionale energimiljøer blir med på et spleiselag. I en ny valgperiode bør alle våre kommuner lage sitt grønne omstillingsprogram!