Gå til sidens hovedinnhold

Krevende for Høyre i Lillehammer

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Høyres nedtur i kommunevalget i september er tungt å håndtere for partiet. En entusiastisk, engasjert og vel forberedt Oddvar Møllerløkken stilte som ordførerkandidat. Partiet var bedre organisert enn ved tidligere valg. Tross alt dette, 18,3 prosent i oppslutning ble et resultat langt under det partiet håpet på.

Selvsagt er det en trøst å oppnå en pluss på 2,6 prosentpoeng fra valget i 2015. Men med 20,1 prosent i stortingsvalget i 2017 og 23,0 prosent ved kommunevalget i 2015 forstår alle, også dagens lederskap i Lillehammer Høyre, at årets resultat ble en kollaps sammenliknet med håp og ambisjoner.

Verre er det blitt etter valget. Høyre i Lillehammer har aldri framstått mer venneløs enn i dag. Intet parti ønsket å gå i valgteknisk allianse med Høyre om å fordele posisjoner. Når Frp går sammen med Rødt, Pp og Sp i et samarbeid, sier det alt om hvor ensom posisjon Lillehammer Høyre nå står i. Høyre må belage seg på en alenegang i fire år. Her har det sviktet i politisk håndverk på flere fronter.

Høyre i Lillehammer har aldri framstått mer venneløs enn i dag

Høyre fremmet krav om en valgprosedyre som ikke ofte blir brukt - forholdstallsvalg. Det var oppsiktsvekkende. Høyre tapte posisjoner ved dette, ikke minst ved at også Bjørgulv Noraberg kunne ha fått plass i planutvalget.

Høyres mest lovende kandidat som senere ordfører, Sunniva Ihle Steinstad, burde selvsagt ha blitt plassert i formannsskapet. Med fritak når det ikke passet for henne, tilpasset stillingen som statssekretær for Erna Solberg. Både Høyre og Lillehammer hadde hatt nytte av hennes bidrag.

Valgresultatet ble skuffende for Høyre. Men sannelig har ikke partiet bidratt selv til å forverre egen situasjon i etterkant av valget. Dette innebærer at det blir en krevende veg å gå for å mobilisere på nytt om fire år.