Fant glemte helter

FRIGJØRINGSDAGEN: 70 år med fred og frihet - vi har noen å takke for det.

FRIGJØRINGSDAGEN: 70 år med fred og frihet - vi har noen å takke for det. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lokale veteraner hedret med medalje.

DEL

3. mars sendte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ut et brev til alle landets kommuner, der hun ba om hjelp til å finne gode kandidater til regjeringens nye minnemedalje.

- Det er en utbredt oppfatning at mange av dem som gjorde en innsats under krigen ikke har fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. Dette gjelder ikke minst på sivil side. Mange typer motstandsarbeid faller utenfor kriteriene for tildeling av eksisterende krigsdekorasjoner, skev forsvarsminister Søreide i brevet til kommunen.

Kommunene i Lillehammer og Gudbransdalen fikk dermed oppgaven med å finne fram til gamle helter som ennå ikke hadde fått den heder de kanskje fortjente. 

Les også: Kjenner du en helt som ham?

Nå er jakten over, selv om flere av kandidatene var godt kjente for sin krigsinnsats fra før.

- Enkelte av lista visste vi jo om, andre fikk vi tips om. Alle synes jo det var hyggelig å få medaljen, selvsagt. Reaksjonene deres har vært fra "Dette var da hyggelig!" til "Det var da så lite jeg gjorde!", forteller Grim Syverud i Lillehammer kommune.

Fem nye medaljer på Lillehammer

På Lillehammer mottar Kirsten Eriksen og Kristian Fougner Syverud i dag sine medaljer for innsatsen de la ned under andre verdenskrig. Medaljene deles ut i forbindelse med en seremoni på Jørstadmoen leir i dag. Seremonien markerer 70-årsdagen for frigjøringen av Norge, 8. mai 1945.

Kirsten Eriksen mottar minnemedaljen for sin sivile innsats under krigen. Eriksen arbeidet ved telegrafen på Lillehammer, der hun snappet opp og videreformidlet viktig informasjon til motstandsbevegelsen. Hun transporterte også ut meldinger og mat til folk som lå gjemt. Ved en anledning var hun også med på å redde den kjente Milorg-mannen Erling Storrusten fra å bli tatt av Gestapo.

Kristian Fougner Syverud motar minnemedaljen for den innsatsen han la ned i hjemmestyrkene/Milorg. Syverud har tidligere mottatt minnediplom fra kong Olav V for sin innsats under krigen.

I tillegg mottar Sverre Bratlien fra Lillehammer minnemedaljen for sin innsats i hjemmestyrkene/Milorg i Gjøvik og Vardal. Bratlien mottar sin medalje på Gjøvik.

Ekteparet Wilhelm og Synnøve Molberg Nilssen mottar også minnemedaljen - han for sin insats som Milorg-leder i distrikt 23, hun for sin innsats i forbindelse med kontorarbeid for Milorg, våren 1945. Ekteparet er til stede ved en annen markering på Akershus festning i dag, og vil derfor motta minnemedaljen ved en senere anledning.

Klare kriterier

Lillehammer kommunes hjemmesider opplyses det at minnemedaljen kan deles ut til:

  • Norske og utenlandske militære
  • Sjøfolk, derav handelsflåten
  • Sivile som gjorde en innsats i motsandskampen, holdningskampen eller belastende redningsarbeid i forbindelse med ulykker eller ødeleggelser som følge av krigshandlinger
  • Politiske  fanger
  • Personer som deltok i redningsarbeid som omfattet fiendens styrker eller norske medløpere, dersom rent humanitære hensyn tilsier det og man selv ikke har deltatt på fiendens side
  • Det kan også være aktuelt å tildele medaljeen til personer som ble utsatt for represalier

Alle som har mottatt norske eller allierte dekorasjoner for sin innsats er automatisk kvalifisert til å motta minnemedaljen.

Artikkeltags