Onsdag 26. november i fjor, skjøt en 69 år gammel mann med hagle etter to politimenn. Den ene politimannen ble truffet i ryggen av en haglladning på tre-fire meters hold. Politimannen hadde skuddsikker vest og ble ikke alvorlig skadd.

69-åringen ble pågrepet etter en storstilt politiaksjon natt til torsdag 27. november.

– Nekter straffskyld

69-åringen har i avhør forklart at politiet kom hjem til ham bevæpnet, og han ville ikke slippe dem inn. Da de begynte å bryte opp døren skal han ha blitt livredd. Han hentet hagla, gikk ut på trapp og avfyrte skuddene. Han nekter straffskyld og holder fast på at han skjøt i selvforsvar.

– Jeg vil be om full frifinnelse for min klient, sier 69-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, til GD.

Klomsæt mener det er likhetstrekk mellom denne saken og en sak fra 2000 på Notodden, hvor en politimann skjøt og drepte en 27 år gammel mann.

– Jeg skal vise til den. Jeg vil ikke si så mye, men min klient fryktet for sitt liv, sier Klomsæt, men vil ikke utdype nærmere hva han mener på nåværende tidspunkt.

Bakgrunnen for at politimennene oppsøkte 69-åringen var en krangel på et legekontor på Vinstra tidligere på dagen. Mannen skal bl.a. ha slått etter en lege.

Tvangsinnlagt

69-åringen har siden skyteepisoden satt i varetekt, i form av å være tvangsinnlagt ved Sykehuset Innlandet, avdeling Reinsvoll. Politijurist Lars Rune Ringvik har tidligere uttalt at det er grunn til å to at han lider av en alvorlig sinnslidelse.

16. mars godtok Nord-Gudbrandsdal tingrett fortsatt varetekt for mannen. i rettsavgjørelsen står det bl.a. annet at det er sannsynlig at mannen vil bli overført til tvungen psykisk helsevern eller tvungen omsorg etter en rettssak.

Mannen har i avhør forklart at han har hatt et vanskelig liv, og at han ikke har fått noe hjelp fra offentlige kontorer. Han har også forklart at han klandrer politiet for omstendigheter rundt sønnens død i 2005. Etter det GD erfarer er de sakkyndige ferdig med en rapport om mannens mentale tilstand.

- 69-åringen er siktet for forsøk på drap. Saken er ferdig etterforsket, men det er ennå ikke tatt ut tiltale, opplyser politijurist Eystein Husby i Gudbrandsdal politidistrikt til GD. 

Hovedforhandlingene i saken er berammet fra 23. til 26. juni i sommer.