Søndre Land-tiltalt: – Tok med bensin i tilfelle det ble vanskelig

Aktor Thorbjørn Klundseter (til venstre) og forsvarer Per Espen Eid i retten mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixBilde: tc013f55Saken går for Gjøvik tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Aktor Thorbjørn Klundseter (til venstre) og forsvarer Per Espen Eid i retten mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixBilde: tc013f55Saken går for Gjøvik tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av

Mannen som er hovedtiltalt for drapet i Søndre Land, avviser at planen var å drepe Nils Olav Bakken, men sier han tok med bensin "i tilfelle det ble vanskelig".

DEL

Det er satt av ti dager til rettssaken i Gjøvik tingrett, og de tre første dagene skal de tiltalte forklare seg om drapet på Nils Olav Bakken (49), som ble funnet død, knivstukket og sterkt forbrent i fjor høst.

Den første i vitneboksen er den 36 år gamle antatte hovedmannen, som startet sin forklaring rett før lunsj mandag.

– Det er jo vanskelig. Men en har nå gjort det en har gjort, så da får en stå for det, begynte han sitt vitnemål i retten.

36-åringens tidligere kjæreste, en 44-årig kvinne, er også tiltalt for drap eller medvirkning til drap. Det samme er hennes 20 år gamle sønn.

Mener det skjedde med overlegg

36-åringen så ned i bordet under opplesningen av tiltalebeslutningen, men sa tydelig "ja" da han ble spurt om han erkjenner straffskyld. De to andre nektet straffskyld.

– Vi mener at drapet har skjedde etter forutgående overveielser mellom de tre tiltalte, det man i gamle dager kalte overlegg, sa aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, i innledningsforedraget.

Under innledningen fikk retten spilt av flere telefonsamtaler, blant annet en mellom den 44-årige kvinnen og 36-åringen. I samtalen forteller 36-åringen at Kripos har ringt og bedt ham møte til avhør.

Dette skjedde mens de tre var siktet, men ikke var kjent med det selv og ikke pågrepet. De avtalte å møtes, og da skjedde pågripelsene.

Utspurt om bensinkanne

36-åringen nekter for at drapet var planlagt. I retten ble han grillet av aktor om hvorfor han hadde med seg en nyfylt kanne med bensin da de tre tok med seg Bakken i bilen.

Den hovedtiltalte opplyste at han tok den med seg i tilfelle det skjedde noe "bustint" – altså ufyselig eller ille.

– Jeg kjente ham så godt fra før at jeg vet at han kunne bli sint. Han var sterk i overkroppen, fortalte 36-åringen om Bakken.

Påstand om overgrep i nær slekt

Aktorat har så langt ikke uttalt seg om hva som kan ha vært motivet for drapet, men en stor del av utspørringen av 36-åringen har dreid seg om et angivelig overgrep mot en nær slektning av de to andre tiltalte.

Ifølge 36-åringen innrømmet Bakken forholdet – og han skal angivelig ha skrytt av det.

I avhør har hovedtiltalte forklart at han og sønnen til ekskjæresten snakket om saken, og at sistnevnte skal ha hatt lyst til å drepe Bakken.

– En ting er å snakke om det, en annen ting er å gjøre det. Men så skjedde det beklageligvis, forklarte 36-åringen.

Funnet brent

Drapet på 49 år gamle Nils Olav Bakken skjedde ved Totjernsvegen på Veståsen i Søndre Land ved 1-tiden natt til lørdag 3. september i fjor.

Politiet mener 20-åringen først la 49-åringen i bakken, og at offeret deretter ble holdt fast, hvorpå kvinnen knivstakk ham i den ene hånden.

I den detaljerte beskrivelsen i tiltalen heter det at Bakken deretter ble knivstukket tre eller fire ganger i overkroppen av 36-åringen, før han først ble sparket i hodet og deretter knivstukket av 36-åringen i halsen.

Politiet mener at Bakken til slutt ble dratt ut i grøftekanten hvor de tiltalte helte bensin over ham og tente på.

Bakken døde av en kombinasjon av forblødning og varme- og brannskader, ifølge tiltalen.

Artikkeltags