Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: Far og sønn døde av skuddskader

Artikkelen er over 3 år gammel

Den foreløpige obduksjonsrapporten av de to som ble funnet døde i en bolig i Elverum fredag kveld viser at begge døde av skuddskader.

(Østlendingen)

Det skriver politiet i en pressemelding tirsdag formiddag.

Politiet mener å ha kontroll på våpenet som ble brukt. Våpenet er registrert på mannen i 40-årene.

Politiets hovedteori er at det dreier seg om drap og sjøldrap, og at det er mannen i 40-årene som har tatt livet av sin 13 år gamle sønn før han tok sitt eget liv.

Fant brev

Politiet har også gjort funn av et brev på stedet som underbygger øvrig etterforskning knyttet til dødsfallene.

– Vi har kontroll på hva som har skjedd, men prøver å finne ut hvorfor og når. Den foreløpige obduksjonsrapporten sier noe om dødstidspunkt, men vi vil ikke gå ut med det før vi har gjort resterende undersøkelser, sier politiadvokat Kaja Løhren Borg i Innlandet politidistrikt, til Østlendingen.

Fredag kveld fikk politiet en bekymringsmelding fra en nærstående av familien, som da ikke hadde klart å komme i kontakt med mannen i 40-årene siden torsdagen før, kan Borg fortelle.

– Vi ønsker å kartlegge nærmere for å få et mest mulig konkret svar. Det gjenstår undersøkelser av telefon og sosiale medier og vitneavhør. Våpenet er sendt til analyse, og så gjenstår det taktisk etterforskning.

Les også

Minnestund på skolene: – Gutten hadde det godt på Kirkeby

– Ekstrem situasjon

Østlendindingen har også vært i kontakt med advokat Iren Johnsen, som på vegne av advokat Odd Henning Svalheim ivaretar oppdraget som bistandsadvokat for den drepte 13-åringens mor.

– Familien står i en ekstrem situasjon og den er fryktelig tøff å takle, sier Johnsen til Østlendingen.

Advokat Helge Hartz er oppnevnt som bistandsadvokat for foreldrene til den avdøde faren, som også skal ha tatt livet av sin 13 år gamle sønn.

– De opplever det hele som et enormt sjokk og at hele situasjonen er veldig tragisk. Samtidig føler de seg godt ivaretatt og informert av politiet og kommune, sier Hartz, som hadde et lengre møte med de to tirsdag.

Rystet lokalsamfunn

Dødsfallene i Elverum har rystet lokalsamfunnet i Elverum. Mandag ble det holdt minnestunder for den drepte 13-åringen på Kirkeby oppvekstsenter og Elverum ungdomsskole.

Les også

– Snakk med ungene om de tragiske drapene, og ro ned

– Det var en fin minnestund for 13-åringen, en sterk opplevelse å være med på. Ungene snakket varmt om han, han var en omsorgsfull gutt som var godt likt. Gutten hadde det godt på Kirkeby, sa utdanningssjef Tord Arnesen til Østlendingen i går.

Venner av 13-åringen hadde også markert sin sorg der 13-åringen bodde. I vegkanten ved politisperringen var det lagt ut et stort rødt hjerte, det brant gravlys og det var lagt ut brev i plastmapper til den avdøde vennen.

Fakta om drapssaker i Norge i 2018

Hittil i år har norsk politi startet etterforskning av 17 drapssaker med til sammen 18 ofre.

 • 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18 ved Larvik. Også mannens kone og tre barn blir skadd. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, blir siktet og senere tiltalt for drap.
 • 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.
 • 13. januar: Janne Jemtland (36) blir funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark. Hun ble sist ble observert 29. desember og meldt savnet 30. desember. Ektemannen ble fredag 12. januar pågrepet og siktet for drap.
 • 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør kort tid etter at han ble knivstukket under et basketak på Brunholmen i Ålesund. En 29 år gammel mann er siktet for drap, men hevder knivstikkingen skjedde i selvforsvar.
 • 10. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. En 43 år gammel mann pågripes i leiligheten og siktes for drap. Mannen nekter straffskyld.
 • 10. mars: En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap etter at en kamerat i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal i Akershus. 46-åringen sier det var et uhell og han ble løslatt fra varetekt i april
 • 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.
 • 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen i 5-tiden om morgenen. En 21 år gammmel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra sjuende etasje.
 • 9. april: En 38 år gammel marokkansk kvinne blir funnet død i sin bolig på Notodden i Telemark. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes for drap to dager senere.
 • 28. juni: En mann i 60-årene blir kritisk skadd i en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen 26. juni. Han dør to dager senere. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap. Siktede kan bli overført til tvungent psykisk helsevern.
 • 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett felles barn med kvinnen.
 • 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket mens han er på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han blir erklært død kort tid etter. En 17-åring som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, er siktet for drap.
 • 30. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En 17-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.
 • 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.
 • 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde i en bolig på Elverum i Hedmark. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.
 • 17. september: To tenåringer ble drept i en bolig for asylsøkere i Trondheim. En mistenkt gjerningsmann ble kort tid senere pågrepet på sentralstasjonen i byen. Han ble skutt i beinet under pågripelsen.
 • 17. september: En 24 år gammel kvinne fra Sudan ble funnet død etter en brann i en kjellerleilighet i Egersund. Ektemannen i 20-årene, også han fra Sudan, blir dagen etter siktet for drap.

Kommentarer til denne saken