Gå til sidens hovedinnhold

Krisemøtet i Innlandet: – Bruk alt dere kan

Spredningen av det britiske muterte koronaviruset like utenfor Innlandets grenser var tema på Statsforvalterens krisemøte med kommunene lørdag.

Nærmere 200 lokale, regionale og nasjonale aktører deltok i møtet hos Statsforvalteren, der målet blant annet var å finne ut hvilke behov som kommunene har etter at det mer smittsomme viruset har dukket opp i Nordre Follo, sette ifølge en pressemelding fra Statsforvalteren i Innlandet.

Les også

Britisk virusvariant påvist i Innlandet

Både Frode Forland fra FHI og Svein Lie fra Helsedirektoratet understreket hvor viktig TISK-strategien nå er. Testing, isolering, smittesporing og karantene er verktøyene vi har, som har gitt oss god kontroll og der kommunene har gjort en betydelig innsats.

Bruk alt dere kan om TISK (testing-isolering-smittesporing-karantene) og i tillegg det gode lokale, skjerpa skjønnet i situasjonen vi er i, var budskapet.

En klar oppfordring var å sørge for kapasitet til TISK når utviklingen av smitten kan komme raskere med et mer smittsomt virus.

Les også

Var på veg til hytta – bråsnudde da de hørte nyhetene på radio

Et mer smittsomt virus krever sterkere tiltak

Virusvarianten som er oppdaget i nabofylket har større spredningsevne, og derfor trengs det mer effektive tiltak. Nå er det usikkerhet om hvor vidt varianten er spredt, og inntil man har mer oversikt er det nødvendig å redusere kontakt over kommunegrensene og kontakt mellom mennesker i de områdene der det er mest sannsynlig at varianten allerede finnes. Alternativet til omfattende tiltak i noen kommuner nå, kan bli at man må ha tiltak i mer omfattende områder. Når man har fått bedre oversikt, kan man eventuelt justere nivået på tiltakene.

Les også

Brabrand om det muterte koronaviruset

Ikke gi viruset sjansen til å spre seg

Fylkeslege Harald Vallgårda hos Statsforvalteren i Innlandet påpeker at det er god etterlevelse av de generelle smittverntiltakene som har holdt nede smitten så langt, og slik må vi fortsette. Han sier at kommunene i Innlandet har gjort en solid innsats for å ta ned viruset i flere omganger. Nå er det viktig at vi tar dugnaden, sammen med Osloregionen, slik at vi hindrer eller utsetter spredning av det muterte viruset og bidrar til å få oversikt over muterte virus.

Les også

Her fant de den britiske koronamutasjonen i Innlandet

Ett tilfelle av mutert virus i desember

I møtet ble det også orientert om et tilfelle av engelsk virus som ble oppdaget i en test som ble tatt i desember. Den reisende var i innreisekarantene, uten nærkontakter og er reist tilbake til hjemlandet for flere uker siden.

Sykehuset Innlandet og Innlandet fylkeskommune deltok også og orienterte om hvordan de håndterer situasjonen.

Les også

Kø på Vinmonopolet i Lillehammer

Vil komme tydelige føringer

Flere kommuner løftet problemstillinger rundt besøkende og arbeidspendlere som reiser til og fra nabofylket. De nasjonale helsemyndighetene på møtet orienterte om hva som pågår av arbeid fortløpende for å avklare disse problemstillingene, og at det vil ifølge pressemeldingen fra Statsforvalteren komme tydelige føringer. I 10 kommuner i Oslo og Viken er det nå satt inn svært strenge tiltak for befolkningen.