Gå til sidens hovedinnhold

Krisepakker løser ikke alt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dobbelt så mange er arbeidsledige som på samme tid i fjor. Det er realiteten i flere av kommunene i Gudbrandsdalen. I Gausdal er hele 143 prosent flere arbeidsledige i år. Bak tallene skjuler det seg enkeltsjebner. Liv som har blitt snudd på hodet. En hverdag som kan framstå som tom og mindre meningsfull.

Nasjonalt er det flest mellom 20 og 24 år som er helt arbeidsledige. Voksenlivet har fått en helt annen start enn det mange unge trodde. Flere unge sliter psykisk. Det er ikke rart.

Vi har på et vis vendt oss til at koronautbruddet endrer mye. Vaksineringen rakk så vidt å skape en smule framtidstro, nå kaster virusmutasjonen nye skygger langt ut over de kommunene som er hardest rammet. I hovedstadsområdet fører det enda flere ut i permisjon.

Ansatte innen reiseliv og transport, butikk- og salgsarbeid, samt serviceyrker er de som er hardest rammet. Bransjer mange i Gudbrandsdalen er avhengige av. Enda flere vil høyst sannsynlig ble permittert også her dersom viruset sprer seg ytterligere.

Vi kan ikke kan regne med at staten får alt på stell med det første

Regjeringen forsøker å avhjelpe situasjonen med nye krisepakker. NHO er blant dem som mener regjeringen bare kommer bedriftene et stykke i møte. For permitterte og arbeidsledige kan diskusjonene på nasjonalt nivå uansett virke ubetydelige.

Hver enkelt trenger raskt å kjenne på nytt håp. Vi er godt vant til at velferdsstaten tar hånd om mye. Nå står vi en krise der vi ikke kan regne med at staten får alt på stell med det første. Det betyr ikke at vi skal la være å kjempe for bedre krisepakker og tiltak som hjelper. Ledighetstallene bekrefter at de mange tiltakspakkene ikke har vært tilstrekkelig. Samtidig som Stortinget jobber for endra bedre krisepakker, må også vi lokalt lete etter muligheter. Bedrifter må lete etter måter å gi de unge en ny sjanse i arbeidslivet. Norsk arbeidskraft kan brukes der det trengs. Privatpersoner som ønsker å skape noe nytt eller vil omskolere seg, må bli møtt med velvilje og støtte.