Gå til sidens hovedinnhold

Kriseuker med ledighet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Arbeidslivet er inne i den andre smittebølgen. For første gang siden ledighetstoppen i april øker nå arbeidsledigheten i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Først og fremst skyldes dette nye runder med permitteringer som følge av strenge smitteverntiltak. Samtidig øker også faren for at arbeidsplasser går dukken, og for at permitterte blir stående uten en jobb å gå tilbake til.

I vårt distrikt er det Midt-Gudbrandsdalen som har den høyeste ledigheten, med 6,1 prosent av arbeidsstyrken. Av kommunene er det Dovre, Sel og Sør-Fron som er hardest rammet. Ikke uventet er det reiseliv og transport, butikk- og salgsarbeid og serviceyrker som sliter med å holde aktiviteten og omsetningen oppe.

Ledighetstallene er en bekreftelse på at de mange tiltakspakkene ikke er tilstrekkelig til å kompensere for redusert aktivitet på mange områder. De ferskeste smitteverntiltakene rammer i stor grad der nedstengningen rammet hardest i mars. Det betyr at det er de samme bedriftene som igjen må tåle en inntektssvikt, og det betyr at ledighetstallene i stor grad omfatter arbeidstakere som allerede har noen tøffe uker å se tilbake på.

Frp trakk regjeringen riktig retning, og bidro til mer omfattende krisepakker enn hva Erna Solberg & Co hadde lagt opp til. Dette er likevel ikke nok til å hindre at koronakrisen for noen er i ferd med å bli en gedigen velferdskrise. I et kort perspektiv handler det om muligheter til å håndtere en trøblete privatøkonomi. På noe lengre sikt om å unngå at ledigheten blir langvarig.

Nav-direktør Jan Tore Stø oppfordrer ledigmeldte til å satse på utdanning og kvalifisering. Det er et godt råd. Både Nav og fylkeskommunene må prioritere arbeidet med å få ledige inn på et slik spor.Se side 4 og 5