Kristin fra Lillehammer er kandidat til Språkprisen

Forfatteren Kristin Fridtun i Lillehammer, kan vinne den norske Språkprisen.

Forfatteren Kristin Fridtun i Lillehammer, kan vinne den norske Språkprisen. Foto:

Av

Forfatteren Kristin Fridtun fra Lillehammer er en av fire finalister til den norske Språkprisen og premien på 100.000 kroner.

DEL

Utfordrerne hennes er satirikeren Are Kalvø, det digitale leksikonet Allkunne og flerbindsverket Norsk språkhistorie.

Prisen blir delt ut annethvert år for bokmål og nynorsk, og i år det nynorsk som står for tur. Vinneren blir først kjent mandag 18. november, men Språkrådet har nå offentliggjort kortlisten.'

Kristin Fridtun, som har markert seg som en språkbevisst skribent. Hun har en egen språkspalte i ukeavisa Dag og Tid og debuterte som forfatter med boken «Norsk etymologisk oppkok», i 2012.

Forfatter og komiker Are Kalvø er blant de nominerte. Juryen peker på at han underholder på framifrå nynorsk i tillegg til å ha vist språklige muskler i flere bøker.

– At det Kalvø skriver er underholdende, handler ikke bare om innholdet, men også om rytmen mellom flyt, vendinger og bråstopp, skriver Språkrådet, som trekker fram boken «Hyttebok frå helvete» som et eksempel på hans søken etter å forstå hvem nordmenn er.

De to siste kandidatene er oppslagsverk i ulike format. Allkunne er et digitalt leksikon. Det har siden 2009 har publisert elektroniske artikler og er drevet av Nynorsk kultursentrum. Språkrådet trekker fram at Allkunne har artikler som er interessevekkende og karakteriserende, der myndige vurderinger står sammen med paradoksale fakta eller overraskende opplysninger.

Siste kandidat til å vinne språkprisen er firebindsverket Norsk språkhistorie. På de til sammen 2.500 sidene fortelles historien om opphavet til det norske språket. Språkrådet peker på at verket gjør språket levende gjennom ulike røster og syn som aldri kommer i veien for den faglige tyngden.

Prisen deles ut på Litteraturhuset i Bergen 18. november.


Artikkeltags