Gir Bjørnsonprisen til amerikanske Bruce Springsteen

 Bruce Springsteen & The E Street Band  i Frognerparken i 2016.

Bruce Springsteen & The E Street Band i Frognerparken i 2016. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet har tildelt Bjørnsonprisen for 2017 til den amerikanske artisten og musikeren Bruce Springsteen.

Om han kommer til Aulestad for å motta prisen i september, er uvisst.

Akademiet uttaler:

Bruce Springsteens låt "American Skin (41 Shots)" er betegnende på hans kunstnerskap:

Is it a gun, is it a knife
Is it a wallet, this is your life
It ain't no secret (it ain't no secret)
It ain't no secret (it ain't no secret)
No secret my friend
You can get killed just for living in your American skin

Inspirert av drap på svart mann

- Sangen er inspirert av et drap på en uskyldig sort mann som ble skutt av politiet i New York, heter det fra juryen, som videre uttaler:.

- Sentralt i det Springsteen skriver er skjebnen til alle dem som mistet sitt fotfeste da det moderne USA utviklet seg. Ikke minst resultatene av forskjellsutviklingen i USA. På et tidlig tidspunkt tok han opp situasjonen til krigsveteranene fra USAs mange kriger. Lenge før "Black lives matters" ble etablert, hadde Springsteen skrevet om urettferdighet og frustrasjon. Og han har i ord og toner forsøkt å beskrive effekten av 11. september 2001.

Radikal i USA

Springsteen regnes for ganske radikal. Etter amerikansk målestokk befinner han seg på venstresiden. Han er en uttalt kritiker av president Donald Trump, og har brukt sin sterke posisjon som kunstner til å uttale seg politisk.

President Kristenn Einarsson i Bjørnstjerne Bjørnson Akademiet sier dette:

– Bruce Springsteen er en utøver som deler Bjørnstjerne Bjørnsons tro på at en kunstner skal bruke sin posisjon til å forsvare dem som trenger det, påpeke urettferdighet og oppmuntre når det er mulig.

Blant tidligere vinnere av Bjørnsonprisen er Edward Snowden, forfatterne Yasar Kemal og Adonis og den norske journalisten Kristin Solberg.

Snowden kunne ikke komme til Norge av frykt for at norsk politi ville pågripe ham og norske myndigheter utlevere ham til USA.

Utdeling av prisen vil skje på Aulestad i Gausdal 3. september, i forbindelse med årets Bjørnsonseminar "Stemmer som trengs". Der skal disse tre temaene tas opp:

* Hvor alvorlig er ytringsfrihetstrusselen i USA nå?
* Kan kunstnere utgjøre en forskjell?
* Hans moralske kompass, tekstene til Bruce Springsteen.

Artikkeltags