Gå til sidens hovedinnhold

Besteforeldre krever klimatiltak

Artikkelen er over 7 år gammel

Medlemmer i Besteforeldrenes klimaaksjon var i helga samlet til årsmøte. Aksjonistene krever at målsettingene for klimakutt må skjerpes og virkemidlene at bli mer håndfaste.

LILLEHAMMER: Lørdag formiddag marsjerte et syngende skramleorkester i ujevn takt gjennom Lillehammers gater. «Vi må stille klimakrav, for snart kan det bli for seint» lød en strofe fra en av sangene, fremført til tonene fra Ludwig van Beethovens melodi «Ode til gleden». De muntre musikantene har et alvorlig budskap. Hensikten er å skape oppmerksomhet for miljøsaken. Demonstrasjonstoget var en del av arrangementet i forbindelse med årsmøtet til Besteforeldrenes klimaaksjon som ble avholdt i Lillehammer denne helga.

– Målet vårt er å vekke opinionen og skape et engasjement i hos folk slik at vi kan påvirke politikerne til å ta kloke beslutninger, sier Astrid Sandvik som er et av medlemmene i skramleorkesteret.

Les flere nyhetssaker her

Politiske krav

Besteforeldrenes klimaaksjon er en landsomfattende organisasjon med rundt tusen medlemmer. Organisasjonen er partipolitisk uavhengig, men jobber for at politikerne må få på plass forpliktende internasjonale miljøavtaler for å forebygge farlige klimaendringer. Blant kravene er en skatte- og avgiftspolitikk som belønner klimavennlig atferd og at sårbare havområder, som Lofoten og Vesterålen, må skjermes mot oljeutvinning. Besteforeldrenes klimaaksjon jobber også for at det må vedtas en egen klimalov for å sikre tilstrekkelige og langsiktige kutt i CO2-utslipp.

Les mer om Besteforeldrenes klimaaksjon

Fullt hus

Årets årsmøte er lagt til Mølla hotell. I foajeen hilser Inge Eidsvåg årsmøtedeltakerne velkommen og viser dem vegen videre til konferanserommet. Eidsvåg er en kjent samfunnsdebattant og et av styremedlemmene i Besteforeldrenes klimaaksjon.

– På dette årsmøtet kommer det 75 medlemmer. Det er dobbelt så mange som var med i år som i fjor, og mange flere enn vi regnet med. Vi måtte flytte arrangementet til større lokaler. Det er et luksusproblem., sier Eidsvåg. Han forteller at det blir dannet et lokallag i Lillehammer i løpet av høsten.

Profilerte medlemmer

Flere profilerte foredragsholdere var invitert til konferansen, blant andre Thor Heyerdahl jr. og Gro Nylander. Nylander er blant annet kjent som kvinneaktivist, ammeforkjemper og tobakksmotstander.

– Jeg er bekymret for livet til mine etterkommere. Foredraget mitt handler om hvordan man kan få folk flest til å engasjere seg. I mange andre saker har vi sett at det nytter, sier Nylander.

Kommentarer til denne saken