Da nyheten om at den Lillehammer-produserte «Bestevenner» var tatt ut til en av de største filmfestivalene i verden, filmfestivalen i Berlin, jublet regissør Christian Lo, produsent Trine Aadalen Lo og manusforfatter Morten Hovland sammen med de lokale skuespillerne.

Les mer: To lokale filmer til Berlin

I dag får Bestevenner-mannskapet enda mer ros: Norske Kinosjefers Forbund har bestemt seg for å gi sin egen pris, Sølvklumpen, til «Bestevenner».

Juryen, som består av norske kinosjefer, sier følgende i sin begrunnelse: «Årets beste barnefilm er en spennende, morsom, godt fortalt og troverdig historie som tar opp dagsaktuelle tema og belyser sider ved norsk asylpolitikk og konsekvenser i et norsk lokalsamfunn.

Historien om to modige jenter som tar saken i egne hender for å redde bestevenninna si fortelles i øyehøyde med barna og tar sitt publikum på alvor. Ut fra et nyskrevet norsk originalmanus, med fortellerglede og en liten porsjon fandenivoldskhet, har regidebutanten Christian Lo gitt oss en velregissert, velspilt, tankevekkende, engasjerende og svært rørende kvalitetsfilm for barn.

Filmen kan få et langt liv på norske kinoer og i norske klasserom når lærene oppdager hvor godt den tas imot av både gutter og jenter, og hvor flott den er som utgangspunkt for samtaler i klassen om moralske dilemma, vennskap, respekt, konflikt, krig og menneskerettigheter.»

Prisen for årets beste barnefilm 2009 deles ut på Filmens Hus i Oslo i dag, mandag. Foruten heder og ære, består prisen av et diplom og en plakett med en sølvklump fra «Det Norske Myntverket» i Kongsberg.