Oda Cornelia Knudsen (21) har vært elev ved skrivekunstlinja på Nansenskolen, og debuterer med ungdomsromanen «Avtalen». Hun gjør det med bravur. Allerede står hun fram som en begavet forteller. Hun skriver korte og presise setninger, og skildrer direkte uten å bruke språklig sminke. Sjangeren er veldig muntlig, og det kler historien godt. Riktig nok skulle jeg ønske hun visste forskjellen på han/ham og hun/henne, og skjønte hva som er svake og sterke verb. Men det er underordnet.

Vi følger fire tenåringer - Vera, Katrine, Tommy og Martin. De skal på telttur langt til skogs. Vera er forelsket i Tommy, men det er ikke gjensidig. For det er Katrine han liker best. Martin synes om v era, men hun er ikke like begeistret for ham.

Under oppholdet blir vennskapet dem imellom satt på prøve. Ikke minst når det viser seg at de ikke er alene i traktene. Det finnes et annet menneske ikke langt unna. Og denne personen har en grufull og svart bakgrunn.

Forfatteren forener fortellingen om kameratgjengen med beretningen om den gåtefulle personen med et smart og enkelt litterært grep. Jo mer de blir klar over hverandre, desto skumlere blir det. Oda Cordelia Knudsen greier å balansere synsvinkelen godt og er både betrakter og portrettør.

Alt på snaut to hundre intense sider.