Debuterer med dikt

Anna Kleiva (25) fra Vinstra debuterer med dikt i disse tider.

Anna Kleiva (25) fra Vinstra debuterer med dikt i disse tider. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

I forrige uke kom diktsamlingen «Ti liknande versjonar» i butikkene. Forfatter Anna Kleiva (25) fra Vinstra synes det er litt rart ...

DEL

BERGEN:– Det føltes som å få alt i fanget, på en måte. Jeg sendte inn manus og fikk svar veldig fort. Så tok det to år, fram og tilbake. Jo, det er litt merkelig, jeg må innrømme det, sier Kleiva på telefon fra Bergen.

Der har hun akkurat avsluttet en bachelorgrad i litteraturvitenskap – og jobber på kafé. Noe må jo en skrivende livnære seg av. Opplaget er på 1500 eksemplarer og selv om hun selger alle, blir kontoen neppe overfylt.

– Jeg har fått lønn.?Det var egentlig ganske mye penger, hehe. Men dikt selger jo generelt lite. 1000 eksemplarer går vel med bare til innkjøpsordningen. sier hun.

Jobber med roman

Kleiva har likt å skrive siden hun var «kjempeliten», som hun sier. Men det var først på forfatterstudiet i Bø hun skjønte at dette kunne bli en karriereveg.

– Da jeg kom til Bø hadde jeg aldri skrevet dikt før. Men jeg måtte, for vi går jo gjennom alle sjangrene – og jeg syntes etter hvert det var veldig spennende. Kanskje blir det flere dikt, men jeg vil nok også jobbe med prosa. Akkurat nå driver jeg med noe som kan bli en roman.

– Kan du røpe noe?

– Nei, det er for tidlig. Mye av det jeg skriver handler om mellommenneskelige relasjoner, om kommunikasjon. Jeg må finne ut av det først ...

Etter Bø, fortsatte Kleiva på Skrivekunstakademiet i Bergen. Nå har hun vært i vestlandshovedstaden i fire år.

Ikke utleverende

Diktene i debutboka er preget av hvordan forfatteren selv var for tre år siden, om hvordan en utvikler seg etter å ha bodd borte fra hjemmet en stund, om kjærlighet og om reiser. Kleiva har bodd både i Oslo og Bergen og kjent litt på hvordan det er å flytte fram og tilbake.

– Veldig personlig?

– All litteratur er personlig, og kanskje dikt spesielt. Men det er ikke slik at jeg utleverer meg fullstendig. Diktene er heller ikke spesielt vanskelig tilgjengelige, føler jeg. De er lette å forstå.

– Spent på kritikken?

– Ja, jeg er jo det, men ikke slik at jeg går og tenker på det hele tida. Det har vært stor interesse fra Vinstra faktisk. Mange har spurt om hvordan det går, sier hun.

Artikkeltags