Gå til sidens hovedinnhold

Dødssynd i sommersol

Artikkelen er over 13 år gammel

- Jeg hadde veldig lyst til å være slem mot noe jeg er glad i.

LILLEHAMMER: I parken under litteraturfestivalen lørdag forklarte forfatter Johan Harstad hvorfor han i sin siste roman «Hässelby» tar livet av far til Albert Åberg.

I stadig strålende solvær fikk intervjuer Madeleine Cederström og Harstad et stort publikum til å gapskratte av ganske så gravalvorlige saker. Det er nemlig ikke sukkertøy Harstad skriver om i «Hässelby». I romanen skildrer han framtida til Albert Åberg, som ikke ser særlig lys ut.

- Jeg fikk lyst til å ta rotta på noe jeg liker. Sånn bare for å få følelsen av renselse, forklarte en opplagt Harstad, som bedyrer at han har vært glad i Åberg'ene helt siden han var liten. Det er altså derfor far til Albert, Bertil Åberg, dør i starten av romanen. Til Alberts glede, faktisk. - Han blir litt sånn «ja, endelig er gubbjävelen død!», han har tross alt bodd alene med den faren sin i over førti år. I den samme lille leiligheten, sa Harstad.

Historien om Åbergs framtid lokket fram flere artige poenger som skapte god stemning. Cederströms innledning med en presentasjon om det klassiske «svenske folkhemmet» gjorde sitt til å sette stemning og øke interessen for boka. Boka inneholder også løsningen på hvorfor festivalen har stormtroopers i gatene: Albert samler på slike små figurer og fotgraferer dem i selveste Paris - i framtida, så klart.

På en festival som ikke kunne fått bedre vær, kunne neppe noe passe bedre på en lørdag formiddag en glade, lettlivete samtaler rundt bøker som kan få enhver til å dra på det tragikomiske smilebåndet.