Dronningen til Aulestad-åpning

15. mai kommer Dronning Sonja til Gausdal.

15. mai kommer Dronning Sonja til Gausdal. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I Gausdal kommer 17. mai allerede den 15. Da tar iallfall Bjørnsonåret 2010 av for alvor med gjenåpning av dikterheimen Aulestad - med Dronning Sonja til stede.

DEL

LILLEHAMMER: Etter et gedigent restaureringsprosjekt til rundt 50 millioner kroner totalt er Aulestad i ferd med å framstå i bedre stand enn kanskje noen gang. Så står det også om 100-årsmarkeringen for dikteren, samfunnsrabulisten og aulestadbonden Bjørnstjerne Bjørnsons død.

Fest for alle

Folkefesten lørdag 15. mai på et forhåpentligvis ferdig oppusset Aulestad starter med åpning av dikterheimen og utstillingen «Et menneskes sak er vår alles sak». Kulturminister Anniken Huitfeldt skal stå for den offisielle gjenåpningen av dikterheimen. Så er også Kulturdepartementet hovedsponsor for restaureringen av Aulestad.

- Arrangementet på Aulestad skal være en folkefest med fri adgang, åpen for alle. Vi har også 300 inviterte gjester, sier Maihaugen-direktør Ågot Gammersvik.

Internasjonalt

Bjørnstjerne og fru Karoline Bjørnson - i Kai Remlov og Kristin Kajanders skikkelser - vil ønske velkommen til gards. Blant mange prominente gjester blir også offisielle representanter fra Slovakia, Ukraina og Tolstojs Russland - land der Bjørnson fikk en høy stjerne på grunn av samfunnsengasjement og delvis forfatterskap.

Hovedarrangementet skal foregå på Aulestads nye kulturarena, utendørsamfiet ved Folkestua. Follebu Musikkforening skal spille nykomponert Bjørnsonfanfare. I tillegg deltar kulturskolen i Gausdal sammen med blant andre Morten Jostad og Herborg Kråkevik. Det blir også åpning for Dikterportalen ved riksvegen nedenfor Aulestad, og lokale mataktører byr på gode smaker.

Maihaugfest

Etter programmet i Follebu går turen til Lillehammer og Maihaugsalen der Bjørnson-biograf Edvard Hoem er vert under festforestillingen med mer av Remlov og Kråkevik pluss blant andre Shabana Rehman og Inge Eidsvåg.

Kulturministeren skal åpne Borgny Svalastogs utstilling «Måneskinskåpen oppunder pol», og det blir Bjørnson-nachspiel i Maihaugkafeen med Ola Kvernberg Trio.

Dronningen og de andre inviterte vil fylle opp en del av plassene også i Maihaugsalen. Men 400 billetter er lagt ut for vanlig salg - kanskje kan det bli enda flere, ifølge Gammersvik.

Artikkeltags