Eksotisk Vingrom-hverdag stilles ut i Stockholm

Ved vinduet: Postmann Arvid Spakrud er et kjent fjes for folk på Vingrom. Nå har også kunstelskere fått øynene opp for hverdagslivet her i området, i hvert fall slik det framstår på kunstfotograf Benedikte Uglands bilder.

Ved vinduet: Postmann Arvid Spakrud er et kjent fjes for folk på Vingrom. Nå har også kunstelskere fått øynene opp for hverdagslivet her i området, i hvert fall slik det framstår på kunstfotograf Benedikte Uglands bilder. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fotograf Benedikte Ugland er tatt ut til stor utstilling i Sverige. Med seg har hun hverdagslige vingrominger, blant annet.

DEL

– Det er jo litt morsomt, da, sier Benedikte Ugland på telefon fra Stockholm.

Spesialiteten hennes? Å ta bilder av helt vanlige folk, hjemme hos dem selv.

Eksotisk Vingrom-hverdag

Av 2.917 fotografer som sendte inn bidrag, var Ugland den eneste utlendingen som ble valgt ut til Höstsalongen 2014 på Fotografiska i Stockholm. Utstillingen åpner torsdag og av 40.000 innsendte bilder, ble bare 232 fotografier plukket ut.

Blant disse er altså Uglands serie med hverdagsglimt. Serien består i stor del av folk og interiører på Vingrom utenfor Lillehammer, der Ugland selv vokste opp.

– Benedikte Uglands bilder er resultat av et langsiktig og konsekvent kunstnerskap. I over femten år har hun fotografert ukjente mennesker i deres hjem, sier Johan Brink, kurator for torsdagens utstilling på Fotografiska i Stockholm.

– Lydhørt og med en sjelden evne til å bygge opp tillit, fanger hun sjelen deres på en høyst personlig måte, sier Brink om bildene fra Vingrom, Oslo og New York.

Flyttet til Stockholm

Selv flyttet Benedikte Ugland til Sverige etter endt fotoutdannelse i London. I Stockholm har hun gjort seg bemerket både innen kunstfotografi og interiørdesign, blant annet med deltakelse som programleder og ekspert i tv-serien «Äntligen hemma» på svensk TV4.

– Egentlig synes jeg interiørtrender er uinteressant. Etter mitt syn har man lyktes med interiøret sitt dersom det er et uttrykk for hvem man er, sier Ugland, som har fotografert folk i hjemmene sine over 15 år nå.

Flere av bildene hennes har vært vist i Norge tidligere.

Artikkeltags