Tårene presset på etter premierevisningen av animasjonsfilmen «Sinna Mann» på Gimle kino i Oslo.

Les også: - «Sinna mann» ble skumlere enn jeg trodde

Det var en meget beveget kong Harald som onsdag overvar åpningen av Redd Barnas kampanje mot vold mot barn.

Filmen er en del av Redd Barnas kampanje mot vold i hjemmet, vold som direkte eller indirekte først og fremst rammer barn. Filmen er laget av Anita Killi fra Dovre.

Kongen la ikke skjul på at filmen om lille «Boj» rørte hans innerste, en film om gutten som lever i et hjem der far veksler mellom godhet og vold, og som ikke så annen utvei enn å søke hjelp hos kongen. Der fikk han en utstrakt hånd – kanskje for første gang i livet.

Filmen «Sinna Mann» er laget av filmskaper Anita Killi og basert på en bok av Gro Dahle og Svein Nyhus. Den skal inspirere barn og voksne til ikke å være redde for å fortelle hvis de selv eller andre utsettes for vold eller andre overgrep.

– Lov å sladre

At historien om kongen i filmen har rot i virkeligheten, var desto mer egnet til å gjøre en virkelig konge dypt beveget. For en tid siden inviterte kong Harald seks barn ved senteret for Alternativ til vold i Langesund til Slottet. De hadde skrevet brev til kongen fordi de lurte på om Hans Majestet Kong Harald visste at det finnes fedre som slår barna sine.

Han ble meget beveget av deres historie, og tar seg god tid til å utdype:

– Ja, man blir jo det. Vi vet jo at det er altfor mange barn som har det sånn som «Boj», og som bærer på disse forferdelige hemmelighetene. De forteller ofte dette til venner, men de sier jo også samtidig til vennene at «du må ikke si noe, for da får jeg juling». Så blir det hemmeligheter mellom barn. Og det er veldig tungt, både for dem som får vite hemmeligheten og ikke minst for dem som blir utsatt for dette. Det er det dette handler om, at barna må få greie på at det faktisk er lov å «sladre». Det er jo vanligvis ikke lov, men i sånne tilfeller er det lov, slo kongen fast etter visningen.

Stor betydning

Kongen vil overfor NTB ikke ha noen formening om hvilken betydning han selv mener det har at nettopp kongen stiller opp på slike begivenheter.

– Nei, det får andre vurdere. Jeg er her fordi jeg er interessert i saken, sier han.

Men Gro Brækken, generalsekretær i Redd Barna, behøver ikke legge bånd på sin anerkjennelse av kongens innsats:

– Det betyr veldig mye – for barna, men også for prosjektet vårt. Kongen har i flere sammenhenger vist at han bryr seg. Vi setter kjempestor pris på det, sier hun til NTB.

Og kongen kommer med denne sterke oppfordringen – både til barn og voksne:

– At vi bryr oss. Rett og slett. At vi må ikke være så redde for å bry oss. Vi kommer helt sikkert til å gjøre en og annen feil, og det kan være urettferdig for enkelte. Men for barnas skyld så er vi nødt til å bry oss.

Premiere på Dovre

Killis hjemkommune Dovre vil har Norges-premiere på lørdag 28. mars. Dombås kino vil vise filmen kl. 19, og deretter blir det permierefest på Joratunet, melder Dovre kommune på sine hjemmesier.