Dokumentar om Oslo-avtalen får verdenspremiere i Sundance

Av

En israelsk dokumentar viet Oslo-kanalen får verdenspremiere under Sundance-festivalen i USA i januar.

DEL

"The Oslo Diaries» skal delta i World Cinema Documentary Competition-programmet, som en av 12 dokumentarer, melder Hollywood Reporter.

Filmtittelen henspiller til at de hemmelige møtene mellom PLO og Israel, som ledet fram til Oslo-avtalen i 1993, aldri var offisielle – og kun «ble dokumentert kun gjennom forhandlernes dagbøker». Videre lover filmselskapet Medalia «ny innsikt» blant annet gjennom aldri før viste arkivopptak.

Norske Kristian Mosvold er co-produsent. Manus og regi står filmskaperne Mor Loushy og Daniel Sivan for. De var Sundance-aktuelle også i 2015 med en annen dokumentar, «Censored Voices» – som dokumenterte reaksjonene til israelske soldater som deltok i Seksdagerskrigen.

Ifølge bransjebladet preges 2018-utgaven av Sundance-filmfestivalen av #MeToo-bevegelsen, ikke minst med en dokumentar som fremdeles er under innspillingen – for å forbli høyaktuell og få med seg de siste avsløringene:

«Seeing Allred», som følger kvinnerettsadvokaten Gloria Allred, som har tatt opp kampen mot både president Donald Trump, Bill Cosby og Harvey Weinstein. Regissør er Marta Kauffman, mest kjent for «Venner for livet».

– Filmskaperne varslet oss om at de ville fortsette å filme, så det er en virkelig tidsaktuell kvalitet ved filmen, sier festivalens programsjef Trevor Groth i en uttalelse.

Totalt 110 filmer fra 29 land vil rulle over filmlerretene. Av dem er en tredjedel regissert av kvinner, noe som ifølge festivalsjef John Cooper viser at indiefilmbransjen er bedre stilt enn storstudioene i Hollywood, som har en kvinneandel på under 10 prosent.

Artikkeltags