Kortfilm med Ingrid Olava fikk menneskerettspris

FRA FILMEN: "Ambulanse" vant Kulturdepartementets menneskerettspris 2017.

FRA FILMEN: "Ambulanse" vant Kulturdepartementets menneskerettspris 2017. Foto:

Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm 2017, ble denne uka tildelt filmen "Ambulanse", der Ingrid Olava fra Lillehammer, spiller én av rollene.

DEL

OSLO: Bak filmen står svenskfødte Sebastian Torngren Wartin, som gikk ut fra regilinja på den norske filmskolen i Lillehammer, i 2010.

Menneskerettsprisen ble opprettet i 2004. Den norske regjeringen ville stimulere filmskapere til å lage filmer der menneskerettigheter er tema.

Prisen er på 50.000 kroner. Den deles ut annethvert år til vinnerfilmens regissør. Selve tildelingen skjer på Filmens hus i Oslo.

Om filmen 

"Ambulanse" handler om to kvinnelige ambulansearbeidere som blir kalt ut på et oppdrag som kan se ut til å være falsk alarm. På ankomststedet havner de i konflikt med noen rumenske innvandrere.

Den ene ambulansearbeideren, Sanne, tvinges til å ta en alvorlig beslutning for å få løst den vanskelige situasjonen. Det hun bestemmer seg for gir henne et voldsomt dilemma, og får alvorlige følger. Gjorde hun rett?

I FJELLKIRKA: Ingrid Olava holder konsert i fjellkirka på Sjusjøen lørdag.

I FJELLKIRKA: Ingrid Olava holder konsert i fjellkirka på Sjusjøen lørdag.

Skuespillerne i filmen er foruten Ingrid Olava, Anders T. Andersen, Henrik Rafaelsen, Maria Bock, Asle Rossland, Marian Hriban, Vlad Stroian og Elena Hriban.

Juryen som valgte "Ambulanse", besto av Martha Otte, leder for Tromsø International Film Festival, Mads Harlem, leder internasjonal seksjon i Røde Kors og filmskaper Izer Aliu.

Å møte det fremmede

I juryens begrunnelse heter det: «Juryen har valgt å gi prisen til en film som setter fokus på hvor sårbare og hjelpeløse vi er, både som individer og som samfunn, i møte med det fremmede. Filmen viser hvor mye som plutselig kan være på spill når situasjonsforståelsen er fraværende, enten det skriver seg fra mangel på et felles språk eller fra manglende vilje til å forstå. Denne ambivalensen er en styrke ved filmen, som ikke tar side, men tvinger hver enkelt av oss til å reflektere over hvordan vi kommer 'det fremmede' i møte, det gjelder også de som er fremmede i Norge».

Det heter videre at uansett hva man mener om innvandringspolitikken, har alle personer har til grunnleggende helsehjelp.

Ni filmer konkurrerte

De andre nominerte til menneskerettsprisen var "Små søte saker" (regi: Henry K. Norvall), "Fredag ettermiddag (regi: Torunn Calmeyer Ringen), "Tilfellet Jonas" (regi: Torunn Calmeyer Ringen), "Vi kan ikke hjelpe alle", (regi: Nina Knag), "Kayayo", (regi: Mari Bakke Riise), "Det trygge huset", (regi: Robin Jensen), "Når jeg hører fuglene synge", (regi: Trine Vallevik Håbjørg) og "Til mine barn", (regi: Shwan Dler Qardaki).

Artikkeltags