Fra fotball til Shakespeare

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Rune Temte hevder han er mer finstemt som skuespiller enn han var som midtstopper i Fåberg fotball.

DEL

Riksteateret er på turné med oppsetningen «Stormen». Torsdag 19. februar er stoppestedet Maihaugen, Otta kulturhus får besøk torsdag 5. mars. Rune Temte har to roller i stykket. På miden av 80-tallet var han en populær fotballspiller på Fåberg.

- Jeg har mange venner på Lillehammer, så det blir nesten som å spille for hjemmepublikum, sier han.

Uortodoks

I hine hårde dager, da laget til Fåberg fotball hadde sine glansdager, ble Temte hentet fra Drammen for å spille på Jorkstad.

- Jeg har skifta frisyre siden den gang, opplyser Temte. Han var kjent for sin uortodokse stil, med piggsveis, ring i begge ørene og en omgangskrets som ikke nødvendigvis besto av melkedrikkende idrettsgutter. Midtstopperen spilte sammen med blant andre Martin Tøftum, Petter Belsvik og Olav Høiland før han meldte overgang til Strømsgodset. For 16 år siden la Temte fotballstøvlene på hylla for å satse på en skuespillerkarriere.

- Hvorfor?

- Jeg ville fortelle noen historier.

Makt

Denne gangen er det beretningen om trollmannen Prospero som skal formidles. Prospero er forvist til en øy sammen med datteren Miranda. På øya bor det to andre skapninger, den innfødte Caliban og ånden Ariel. Prospero får fornemmelse av at hans fiender befinner seg i havstrøka utafor øya, og for å få hevn overtaler han Ariel til å lage en storm slik at motstandernes skip grunnstøter og driver i land på øya.

- Et aspekt ved stykket er at alle vil ha makt. Jeg spiller Antonio, som er broren til Prospero. Antonio er en skurk som tok makten fra broren sin. Den andre rollen min er den drikkfeldige hoffnarren Trinculo. Han er i den andre enden av karakterskalaen, sier Temte.

- Hvorfor bør dølene se «Stormen»?

- Dette er en visuell forestilling, en billedbok med masse flotte farger, lys og kostymer. Regissøren Leif Stinnerbom er opptatt av fortellerteater og er kunstnerisk leder ved Västanå Teater i Sverige. Teaterfolk valfarter dit for å få med seg hans oppsetninger.

- Er det et tungt stykke?

- Nei! Man må legge fra seg myten om at Shakespeare er vanskelig. Shakespeare skrev for folket, og stoffet er meget publikumsvennlig. «Stormen» handler om kjærlighet, hat og hevn, slik som livet er.

Ny stil

Temte bor i Nedre Eiker med kone og en sønn på sju år. I år er han også aktuell i den norske spillefilmen «Ulykken» som har premiere i april. Livet som frilansskuespiller har mange utfordringer. Temte er glad for å få roller både på film og teater.

- Spilte du mye skuespill på fotballbanen?

- Jeg var ikke så veldig flink til å filme straffer. Som midtstopper var min jobb å legge ned folk. Jeg er nesten to meter høy og spilte ganske hard fotball. Da jeg ble skuespiller måtte jeg legge om spillestilen!

Artikkeltags