Fra Lilyhammer til Ilsetra

POPULÆR OG KONTROVERSIELL: Galleri Zink og Ilsetra har tilgang til en rekke av Bjarne Melgaards bilder. Dette er ett av hans arbeider, som            blir hengende på veggene i Øyerfjellet fra førstkommende søndag. Som litografi er prisen 9.000 kroner pluss avgift.

POPULÆR OG KONTROVERSIELL: Galleri Zink og Ilsetra har tilgang til en rekke av Bjarne Melgaards bilder. Dette er ett av hans arbeider, som blir hengende på veggene i Øyerfjellet fra førstkommende søndag. Som litografi er prisen 9.000 kroner pluss avgift. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Da gangsterboss Giovanni Henriksen skulle kjøpe bildekunst, endte han opp med Bjarne Melgaard, uten å skjønne hvilket kupp han hadde gjort.

DEL

ØYER: Fra søndag er Melgaard ett av en rekke hete navn når den fjerde Høstutstillingen i rekken åpner på Ilsetra.

Hadde det bare vært så vel, sier daglig leder i Galleri Zink, Linn-Cecilie Mæhlum, når GD spør om Melgaards kjente bilde er blant dem som stilles ut i Øyerfjellet. Det var i 5. episode av TV-serien at Giovanni Henriksens håndlanger kom tilbake med bildet til en verken begeistret eller nevneverdig kunstkyndig sjef.

En rekke andre av Melgaards arbeider kan du imidlertid se under Høstutstillingen på Ilsetra, på veggene eller blant den øvrige kunsten gallerist Johan Mæhlum har med seg fra sin store henterunde i hovedstadsområdet.

Bjarne Melgaard (45)) er Norges kanskje mest rocka kunstner. Han har særlig gjort seg bemerket med installasjoner, fotografier, video og malerier, der motivene springer ut av enten svart metallkulturen eller sadomasochistisk homsemiljø. På den annen side er han i dronning Sonjas samling.

Nupen og Widerberg

Han er ikke den eneste av Norges nålevende store navn som viser seg fram under årets fjerde lokale høstutstilling, når den åpnes søndag 30. september og varer til 7. oktober. På veggene i restaura ten, peisestua og ett av konferanserommene vil det gjennom hele høstferieuka henge arbeider av blant andre Kjell Nupen, Håkon Bleken, Frans og Nico Widerberg, Håkon Gullvåg, Willibald Storn, Marianne Heske, Unni Askeland og Terje «Pushwagner» Brofos. Dette er kunstnere som alle har fått en tilknytning til Galleri Zink, og også foregående år har vært representert på Ilsetra i forbindelse med en høstutstilling som er i ferd med å bli en tradisjon.

Første året, i 2009, ble det solgt kunstverk for 700.000 kroner. Interessen var enorm. Andre året hadde kjøpelysten avtatt, og det solgt for «bare» 300.000 kroner, ifølge Linn Cecilie Mæhlum.

I fjor tok omsetningen seg opp, og rundet så vidt en halv million. Omkring 2.000 besøkte utstillingen i løpet av uka, sier hun.

Fra lokalt til nasjonalt

En av intensjonene med høstutstillingen er å gi lokale kunstnere en arena der de får møte sine store nasjonale og internasjonalt orienterte kolleger. I år har vi enda flere lokale navn enn tidligere, og spesielt mange innen kunsthåndverk. Blant dem keramikerne Marit Madshus, Kristin Andreassen, Da Bratbergsengen, Grete Anna Vangen, Liv Kristin Espelien, Norvald Hemre og Johan Mæhlum. For øvrig satser vi i år en del på grafikk, som det er stor etterspørsel etter, samtidig som lokale glasskunstnere være sterkere representert enn før, forteller hun.

Blant lokale kunstnere som deltar på ilsetrautstillingen, og som kanskje også vil være til stede under åpningen, er Nussa Bø, Kjell Bendiksen, Einar Sigstad, Ståle Blæsterdalen, Anne Kristine Thorsby, Jørn Hagen og Ole Kristian Reinsbu.

Men er et hotell som Ilsetra særlig egnet som kunstgalleri?

Stedet åpner for stort spenn i uttrykkene. Det når dessuten et publikum et vanlig galleri ikke alltid treffer. For Galleri Zink er det godt å ha en tilleggsarena.

I år har vi enda flere lokale navn enn tidligere, og spesielt mange innen kunsthåndverk

Ilsetra åpner for stort spenn i de kunstneriske uttrykkene på ett og samme sted

Artikkeltags