Gladmaler som elsker veven.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

NUSSA BØ - ET KUNSTNERPORTRETT Arvid Møller Alfa forlag

DEL

Nussa Bø glir godt inn i den lange, lange rekken av intervjuobjekter som Arvid Møller har portrettert gjennom mange år.

Ikke blant dem som har kjempet seg fram fra usle kår, heller ikke mellom landets mest kjente kunstnere, men som en personlighet forfatteren på sin lavmælte og profesjonelle måte viser at han setter pris på.

Bilde- og vevkunstneren er fra Kongsvinger, men lillehamring så god som noen etter 40 år i Dølabyen.

Det som særmerker henne er blant annet den ytterst sene debuten: Først i 1981 greide gallerist Odd Mæhlum å fjerne prestasjonsangsten hennes i den grad at den 55 år gamle lektorfruen tok steget fram til separatutstilling. Derfra videre til kunstner i «full stilling» - i en alder da kunstnerkolleger gjerne holder retrospektive utstillinger. Dermed «hadde jeg en lang veg å gå som mange allerede hadde tilbakelagt», sier hun.

Nussa Bø er og har alltid vært et utadvendt, sprudlende menneske, og som impresjonist er hun «en gladmaler som ikke kan la vær!».

Hun karakteriseres ellers som impresjonist og i stor grad en naturmaler, som henter inntrykkene utenfra – i all slags vær på alle årstider.

Møller har hentet fram en rekke kritikeruttalelser fra årene som har gått. Vel og bra, men selv ville jeg som leser nok foretrekke en mer fullstendig og enhetlig, autoritativ vurdering av kunstnerens arbeid.

Det gjelder også de selvtegnede billedvevene hennes, som gjør et minst like sterkt inntrykk som bildene. Boka er nemlig en virkelig delikat trykksak, der bildereproduksjonene gir stor glede.

Selve teksten, som fyller første halvdel, er vel et menneskeportrett mer enn kunstnerpresentasjon: Sterkt og åpent personlig av Nussa Bø i god dialog med forfatteren, og med stor vekt på barndommen.

Den voksne kunstnerens liv blir skjøvet mer til bakgrunnen. Men grepet med å la henne komme ukommentert fram med en rekke sitater – tydeligvis utskrift fra samtalene dem imellom, bringer henne tett inn på leseren igjen.

Artikkeltags