Det er i helgen det skjer, og kommunen ønsker hjertelig velkommen.

- Dette blir kjempemorsomt, sier kulturkonsulent Maria Seines.

Initiativtaker til det som på fagspråket kalles en «graffitijam» er David Tengs (22). Den unge graffitikunstneren inviterte de beste av de beste til hjembyen, og håpet at i alle fall én ville takke ja. Alle ville komme!

Undergangen i Nybu

Først skal gjengen til Hafjell, der de har fått i oppdrag å lage en dekorasjon ved Backyard-parken i alpinanlegget. Etterpå tar de turen til Nybu, der undergangen i Fossvegen skal få en fargerik fornyelse.

Tengs tok selv kontakt med kommunen og tilbød å friske opp veggene, som delvis er malt fra før. Maria Seines opplyser at graffitimalerne har fått tillatelse til å dekorere områdene rundt tegningene som i sin tid ble laget av elever ved Nybu skole. Om de får male over alt, er ikke endelig bestemt.

- Den gamle dekorasjonen har jo stått der lenge, og begynner å bli forfallen. Men vi er ikke helt ferdige med å tenke rundt dette, sier Seines.

Street art

Kulturkonsulenten avviser at kommunen med dette har endret synet på graffiti og tagging.

- Vi har samme holdning som før. Å male på andres eiendom uten lov er ikke greit. Men dette blir noe annet. Street art begynner å bli mer og mer proft, og jeg synes det er ålreit å åpne for nye uttrykksformer, sier Seines, som legger til at kunstnerne har lovet å fjerne graffitien dersom den ikke faller i smak.

- Men det jeg har sett av dem holder et høyt nivå. De har gitt et veldig seriøst inntrykk.

Dekorerer russebiler

David Tengs lover at den nye dekorasjonen i undergangen blir et skikkelig blikkfang. Sterke farger og mange forskjellige tegneseriefigurer blir viktige momenter. På det meste vil 30 kunstnere være i sving.

- Det har aldri vært så mange graffitimalere samlet i Lillehammer før, sier Tengs, som synes det er flott at kommunen har fått øyene opp for graffiti som kunst.

Han oppfordrer alle som har en ledig vegg de gjerne vil ha dekorert til å ta kontakt.

- Vi vil gjerne male så mye som mulig, og vi gjør det gratis.

Fredag kveld er det for øvrig russen som får nyte godt av graffitikompetansen i byen. Tre russebiler skal dekoreres, og kunstnerne har en intern konkurranse om å lage den fineste bilen.