Halling – ikke bare for menn

Hallgrim Hansegård (bildet)i gruppa Frikar, har gjort mange luftige kast ved Gålå-vannet tidligere. Til sommeren venter Bersveinhølen på Frikar.

Hallgrim Hansegård (bildet)i gruppa Frikar, har gjort mange luftige kast ved Gålå-vannet tidligere. Til sommeren venter Bersveinhølen på Frikar. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Tror du på norsk seier lørdag? Gi din stemme!

DEL

De tre frikarene som er med Alexander Rybak til Moskva, virvler rundt i maskulin hallingdans. Men kanskje er ikke hallingen bare for menn?

Det siste året har avgangsstudentene Anna Öberg og Maria Värendh, begge ved Danshögskolan Stockholm, samt Halldis Folkedal, som er i ferd med å ta mastergrad i dansevitenskap ved NTNU, alle tre tatt for seg hallingdansen og «dens skjulte dimensjoner», som de skriver i en felles pressemelding.

Värendh tar for seg kjønnsoverskridelse innen folkedans, mens Öberg ser derimot på de kunstneriske kvalitetene i halling og tar dem et skritt lenger, i en ny koreografi.

Halldis Folkedal har tatt for seg kvinnelige «lausdansere» (halling kalles også lausdans), og vil synliggjøre dem.

– Vi vet jo at kvinner har danset halling, men i hvilken grad de har gjort det er vanskelig å si, siden de er blitt usynliggjort i historien, sa Folkedal til folkemusikk.no.

Fredag legger hun frem sin masteroppgave som hun har gjort ved NTNU i Trondheim innen NoMAds – nordisk masterprogram i dansevitenskap. Der viser hun blant annet hvordan kjønnshegemoniet i dansen ikke var like sterke i bondesamfunnet som det er i dag, og tar også for seg kropp, kjønn og seksualitet i folkedans.

Til Gålå

Hallgrim Hansegård fra gruppa Frikar, som nå deltar i Melodi Grand Prix-sirkuset i Moskva, kommer til Gålå i sommer.

Les mer om det her: Tror på Peer-rekord

Artikkeltags