Høygafler som suser gjennom lufta. Hundrevis av liter med mjølk som forsvinner fra mjølketanken. Kyr som løses fra båndene sine. Uten at de som bor her har vært i nærheten.

Ekteparet som driver garden i Brekkom forteller at de har opplevd uforklarlige hendelser i fjøset. Og i huset. Dette har pågått i mange år. Gjennom generasjoner. De forteller om skremmende opplevelser.

– Ja vi har vært redde. Det er utrivelig når slikt skjer, sier Odd Arne til GD.

Har vært redde

– Hva har skjedd på gården?

– Kyrne er løst fra båndene sine, kjettinger har kommet gjennom låven, jeg har hørt lyden av kjetting som er dratt bortover golvet, koster har kommet flygende. Ei episode var da det kom et møkkagreip uten skaft gjennom lufta som ble plantet i en stokk like ved der faren min sto. Det var sterke krefter i sving, forteller han.

– Når jeg setter bånd på kyrne og de blir tatt av igjen når jeg snur ryggen til, da er det noe som foregår, mener Odd-Arne. Ekteparet sier at de alltid har følt at noen har vært i fjøset. Det er som om noen som tusler og går der. Stadige episoder. Dyrene på garden har også reagert og vært urolige mang en gang.

– Det er ikke bare på låven og i fjøset at det skjer underlige ting. Det kommer stadig folk inn i huset jeg ikke ser, sier Benita. Det er lyder.

– Jeg er skeptikeren av oss. Det tok lang tid før jeg innrømte for meg selv at det var noe merkelig som skjedde her. Jeg har hørt det har gått folk i huset, uten at det har vært noen å se, forteller hun til GD.

Kugalskap og mer

TV Norge programmet, Åndenes Makt har vært på besøk for å se nærmere på fenomenet. Etter at Fugleslåen ba dem komme.

Programleder Tom Strømnæss, beskriver det som skjer på Fåvang som ett av de mest absurde fenomenene så langt i tv-serien. Klarsynte Anne-Kristine Augestad var med ham for å utforske.

– Av alle 1.215 hendelsene jeg til nå har utforsket gjennom åtte sesonger av Åndenes makt, er dette av de rareste jeg har vært med på. Utfallet på det hele er ikke mindre oppsiktsvekkende, sier Strømnæss.

Søndag sendes programmet som tar opp hendelsene på Fåvang.

– Generelt synes jeg det er ganske høy gåsehudfaktor denne sesongen, sier Strømnæss. Fugleslåen har ingen teori om hvorfor det har vært slik på garden.

– Tror du på ånder?

– Jeg vet hva jeg har sett og opplevd. Det er ting som skjer her. Når koster kommer susende i lufta er det noe. Det er ikke tvil om det. Han sier at han har sett ansikter på vindusruta i fjøset. Og møtt personer både på låven og i huset.

– Jeg vet hvem jeg har sett, sier han men vil ikke si mer før programmet sendes. De har aldri vurdert å flytte herfra.

– Jeg tror ikke de som har vært her vil oss vondt. Det er nok mer skøyerstreker, mener han. Etter besøket av den klarsynte har det nå roet seg på garden.

– Hun sa det var mye å ta tak i her og fikk rensket opp. Det er stille her nå. Det er godt. Nå kan vi gå i fjøset etter at det er mørkt, uten frykt, sier de.

– Jeg tror serien treffer en nerve i det norske samfunnet, nemlig søken etter alternative svar på de store spørsmålene. Åndenes makt er både kontroversielt og oppsiktsvekkende, men forsøker å forklare det uforklarlige der vitenskapen ikke strekker til, sier programlederen.