Ble krigshelten og motstandsmannen Kai Christian Middelthon Holst fra Lillehammer drept, eller tok han livet sitt natt til 27. juni 1945?

Regissør Stian Trovik og Ekkofilm AS er i ferd med å ferdigstille filmen «Mysteriet Holst» om lillehamringen. De tidligere studentene ved film- og fjernsynsutdanningen på HiL, begynte å jobbe med Holsts historie i forbindelse med sin eksamen i dokumentarfilmproduksjon.

Ideen til filmen fikk Trovik da han leste historiker Tore Prysers bok «Fra varm til kald krig», som handler om Kai Holst. Til sammen har Trovik jobbet i seks år med filmen, og tilbrakt flerfoldige timer med research, hvor det har dukket opp nye kilder og dokumenter i arkivene.

Drap eller selvmord

Holst reiste fra Lillehammer til Stockholm, via Hamar, 26. juni 1945. Bare timer etter at han var kommet fram til den svenske hovedstaden, ble han funnet død på en trappeavsats i 7. etasje i Rindögatan 42, skutt med en spanskprodusert Colt Llama.

Den offisielle versjonen er at Kai Holst døde av overanstrengelse og at han «slet seg ut i kampen for landets frihet», sier Trovik som har rekonstruert historien minutt for minutt, time for time i dokumentarfilmen som setter krigshistorien i nytt lys.

Filmskaperne som skal ferdigstille filmen for NRK og SVT til høsten, mer enn antyder at han ble tatt av dage. Under kortfilmfestivalen i Grimstad nylig, ble filmen omtalt som et nytt og viktig bidrag til å belyse sider av norsk krigshistorie som ikke har kommet rettferdig fram i lyset.

Filmet på Lillehammer

Filmen som naturligvis er lagt til 1945, ble filmet on location i Stockholm. Men tidsriktig togkulisser måtte de til byavdelinga på Maihaugen for å finne.

Trovik sier at de har mye å takke Lillehammer for i denne sammenhengen, blant annet en mastergrad med spesialisering i historisk dokumentar fra det han kaller en fantastisk utdanning ved HiL.

- Film- og fjernsynsutdanningen ved HiL er et kvalitetsstempel i bransjen, sier Trovik som bare jobber sammen med Lillehammer-utdannede i Trondheim-selskapet Ekkofilm.