SØR-FRON: Kleppan laget statue av Kong Olav på 90-tallet til Kongelig Norsk Seilforening (KNS). Den har stått innerst i Oslofjorden, men er nå flyttet til utstillingslokalene i Tønsberg som en del av «kongelige portretter i Norge», som ble åpnet 24. mai.

Her er han i eksklusivt selskap, for å si det mildt. Storheter som Andy Warhol, Odd Nerdrum, Nils Aas, Morten Krogvold og Håkon Gullvåg er alle representert. Og Kleppan da, bosatt i Sør-Fron hvor han har verksted og atelier.

Eneste gjenlevende

– Det er gøy da, jeg må innrømme det. Jeg var på åpningen og merket at jeg var omtrent den eneste gjenlevende billedhoggeren til stede. Det er spesielt, sier han.

Vestfold Kunstmuseum ønsker å markere grunnlovsjubileet med en utstilling av kongelige portretter. Den skal stå hele sommeren, fram til 28. september.

Selv om det er mange år siden Kleppan ferdigstilte sin Kong Olav, husker han arbeidet med bronseskulpturen godt.

– Jeg tror jeg studerte det som var av bilder av Olav. Han var vel ikke verre enn andre å få til, men mye arbeid var det. Jeg vokste opp i Asker, ikke langt unna Skaugum. Der er historiene mange om «gamlekongen». Ofte fikk skolebarna lov til å i en av de fine bilene hans. Det var stas, sier Kleppan.

Hjerteinfarkt

Billedhoggeren, tegneren og felemakeren Kleppan er på rekonvalesens på garden i Øverbygda etter et hjerteinfarkt like før jul. For to år siden skiftet han hjerteklaff.

– Det har tatt på, særlig dette med klaffen. Men jeg har vært i gode hender og kan takke de flinke i helsevesenet. Nå handler det om å bygge seg opp igjen, sier han.

Oppdrag står det ikke på. Kleppan skal lage statue av spelemann og komponist Hilmar Alexsandersen til Hilmarfestivalen i Steinkjer i november.

Senere, i 2017, skal han levere en teglverksarbeider til Fredrikstad. Fra gammelt av var det stor produksjon av murstein og takstein her og byen har 450 års jubileum samme år. Den har han foreløpig gjort bare skisser av.

– Barna mine hjelper meg for jeg får jo ikke lov å løfte noe, sier han.

Inne i bolighuset har han en hel vegg med spelemenn og kvinner fra fjern og nær. De skal også få sin utstilling når det lir på. Men først på helsa på plass.