Gå til sidens hovedinnhold

Jostad blir statsstipendiat

Artikkelen er over 9 år gammel

Dramatiker og skuespiller Morten Jostad blir statsstipendiat fra 2013.

- Nå blir det mulig å arbeide mer med store, krevende teater- og litteraturprosjekt som foreløpig ikke er finansiert og der jeg ikke har garantier for noe som helst. Det er klart at det er et press å se etter jobber og liksom dele seg opp hele tida. Derfor har langsiktig prosjekt ofte blitt skjøvet bort, sier en glad Jostad den evige frilanser er nå økonomisk sikret i årene framover.

Lokal og nasjonal

Gjennom mange år med teater og litterære prosjekt har 59-åringen fra Lillehammer opparbeidet seg høy status i inn- og utland. Han har laget oppsetninger fra det helt lokale og til Nationaltheatret i Oslo, men har hele tida arbeidet som frilanser uten fast inntekt.

Statsstipendet tilsvarer lønnstrinn 50 og er nå på 416.000 kroner i året. Dette gis inntil pensjonsalderen på 67 år. I dag er det 30 statsstipendiater i ordningen.

Tatt på senga

Nyheten sprakk under en intim og særdeles lite annonsert seanse ved Det Hemmelige Teater i Bødal i Vestre Gausdal i går kveld. Her troppet statssekretær i Kulturdepartementet, Kjersti Stenseng, opp med blomster og det glade budskap.

Egentlig var Jostad i Bødal for å arbeide med forestillingen til teaterets 30-årsjubileum neste år, og for å se Teater Innlandets Prøysen-oppsetning på Bødal bygdahus i går kveld. Den intetanende og nykårede statsstipendiaten ble tatt på senga i dobbelt forstand; han lå ovenpå og hvilte da statssekretæren kom til gards ...

Hadde ikke tro på det

- Nei, nei, nei ... dette er helt utrolig, HELT utrolig. Jeg vet at noen har tatt initiativ til dette for mange år siden, men jeg har ikke hatt noen tro på det. Dette er helt usannsynlig. Og så morsomt!

Mer greide ikke den ellers så verbale og velformulerte Morten Jostad å si umiddelbart etter at Stenseng hadde forklart hvorfor hun var der. Den nye statsstipendiaten var rørt og ganske satt ut.

- Dette skal gi deg muligheter til å jobbe mer med det du driver med. Du er kanskje sett på som en innlandskunstner. Men i tillegg er du et viktig navn nasjonalt. Arbeidet ditt gir også stor ringvirkninger for teatervirksomheten i regionen, sa Stenseng.

Også Boine og Waage

Jostad er en av tre nye statsstipendiater som er lagt inn i kulturbudsjettet for 2013. De øvrige er musikeren Mari Boine og Peter Normann Waage, forfatter og venn av Jostad.

Les mer i dagens utgave av GD.